Çıra suyu, başta diyabet olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde destek amaçlı kullanımı ile son zamanlarda adından sıkça söz ettirmektedir.
Romatizmal ağrılar, solunum yolu şikayetleri, astımı bronşit, öksürük, balgam bu suyun yaygın kullanıldığı diğer durumlardır.
Çıtlık suyu hazırlanırken çam ağaçlarının çırası kullanılmaktadır. Bu çıra oldukça kokulu, reçineli yapıdadır. Suyun tadı acıdır.
Çıra suyu sıklıkla distilasyon yöntemi ile hazırlanır. Bunun dışında bol reçineli çıralar su içinde bekletilerek basit bir biçimde çıra suyu hazırlanabilmektedir.
Çıra suyu genellikle başka bir ilave malzeme olmadan tek başına tüketilmektedir. Özellikle distilasyon yöntemi ile elde edilen sular oldukça yoğun yağıdadır. Bu nedenle aşırıya kaçmaktan mutlaka kaçınmak gereklidir.
Genellikle günde 1 ya da 2 çay kaşığından daha fazla tüketilmemeleri gereklidir.
Evde basit distilasyon düzenekleri ile az miktarda su hazırlamak olabilir. Ama ev ortamında bu suyu hazırlarken daha yaygın olarak kullanılan yöntem çıraları temiz su içinde bir süre bekletmektir. Bu işlem için özellikle bol reçineli çıra tercih edilir.
Çıra suyu hazırlamak için bir kaynatma işlemine yada sıcak suya ihtiyaç duyulmaz. Soğuk su ile işlem tamamlanmalıdır.
Çam çırasının şifasından faydalanmak için kullanılan bir diğer yöntemde çam ağacından oyulmuş su bardakları ya da sürahileri tercih etmektir.
Çam Çırası Suyu Zararları Neler?
Bu su üzerine yapılan araştırmalar henüz yetersiz seviyedir.
Aşırıya kaçarak tüketimi başta çarpıntı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını tetikleyici olabilmektedir.
Özellikle böbrek hastalarının kronik rahatsızlığı olan kişilerin ve düzenli ilaç kullananların bu suyu içmek sonusunda dikkatli olması gerekmektedir.
Kullanım öncesi bir hekime danışmak akıllıca olacaktır.
İçme suyuna çıra koymak, çıra suyunun doğrudan tüketiminden çok daha önce uygulanmaya başlanan bir yöntemdir.
Su içine eklenen çıranın, suyu temizleyeceği düşünülerek bu işlem uygulanmaktadır. Çıra doğal biçimde antiseptik özellik taşımaktadır.
Çıra suyunu sağlık faydalarının yanı sıra zayıflamayı desteklemek amaçlı kullanan kişiler de vardır. Çıranın bu konuda etkili olabileceği düşünülmektedir.
Çıra başta çam olmak üzere kokulu ve reçineli ağaçlardan elde edilen doğal malzemedir.
Bu malzemeler doğal biçimde yanıcıdır. Bu özellikleri dolayısıyla sıklıkla ve en yaygın biçimde mangal soba vs. Ateş yakmayı kolaylaştırmak amacıyla kullanılır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…