DEHB Kafein İlişkisi
Kafein; kahve, çay ve çikolatada bulunur. Doğru miktarda kafein odaklanmanıza yardımcı olabilir, ancak çok fazlası sizi gergin, endişeli veya sinirli yapabilir.
Kafein çok yaygın olduğundan, DEHB olan bireyleri nasıl etkilediğini bilmek önemlidir. Kafein bir uyarıcı olarak kabul edilir. Vücudun merkezi sinir sistemini uyarır ve beynin, odaklanma ve konsantrasyonu sürdürme yeteneğini kontrol eden dopamin olarak bilinen bir nörokimyasal üretimini artırır.
Bu uyarım kişinin kendini enerjik hissetmesine ve yorgunluğun etkilerini eskisi kadar güçlü hissetmemesine neden olabilir. Ancak bazen etki olumsuz olabilir.
Örneğin, uyku sorunu yaşayan kişiler kafein nedeniyle daha fazla uyku bozukluğu veya uykusuzluk yaşayabilir.
Uyku yoksunluğu DEHB benzeri semptomlara neden olabilir. DEHB olan kişilerde bu semptomları daha da kötüleştirir. DEHB’si olan kişiler sadece sabahları kafein kullanmalı ve akşamları veya gece geç saatlerde kahve, çay, soda veya çikolata tüketiminden kaçınmalıdır.
Kafein ayrıca bir vazokonstriktördür. Bu, kan damarlarını küçülttüğü ve kan akışını azalttığı anlamına gelir. Bu azaltılmış kan akışı, kafeinin baş ağrılarına yardımcı olmasının nedenidir.
DEHB tedavisinde kullanılan amfetamin ilaçları da kan damarlarını küçültür. Kafein, yaygın DEHB ilaçlarına benzer bazı etkilere sahip olabilir. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, azalan kan akışı, aşırı aktif olan beyin bölgelerinin aktivitesini azaltarak, daha iyi işlev görmelerine ve beynin geri kalanıyla işbirliği yapmalarına izin vererek DEHB’nin tedavisine yardımcı olabilir.
Bir kişinin işine odaklanabilmesi için beyindeki dopamin seviyelerinin çok dar bir sınırda olması gerekir. Ancak DEHB’de dopamin seviyeleri çok düşüktür. Kafein veya amfetaminler gibi uyarıcı kimyasallar, dopamin düzeylerini artırma eğilimindedir.
Çoğu insan için uyarıcı eklemek, dopamin seviyelerini çok yükseğe çıkararak ajitasyona ve kaygıya neden olur. Ancak DEHB’si olan kişiler için, uyarıcılar eklemek seviyeleri doğru bir şekilde alabilir.
Gün boyunca birkaç fincan kahve gerçek bir fark yaratabilir. Bazı araştırmalar, kafeinin DEHB olan kişilerde konsantrasyonu artırabileceğini bulmuştur. UyarıcI olduğu için, amfetamin ilaçları gibi DEHB’yi tedavi etmek için kullanılan daha güçlü uyarıcıların bazı etkilerini taklit eder.
Bununla birlikte, tek başına kafein, reçeteli ilaçlardan daha az etkilidir. Yetişkinler, DEHB’leri için kafeini güvenle kullanabilirler, ancak kafein tüketimi aslında çocuklara ve gençlere zarar verebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…