Ellagik asit (ellagic acid); çilek, ahududu, nar ve ceviz gibi çeşitli meyve, sebze ve yemişlerde bulunan doğal olarak oluşan bir polifenolik bileşiktir.
Vücudu serbest radikaller olarak bilinen zararlı moleküllerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.
Serbest radikalleri nötralize ederek ve bunların yaşlanmaya, iltihaplanmaya ve hastalığa yol açabilecek hücresel hasara neden olmalarını önleyerek çalışır.
Ellagik asit, antioksidan özelliklerinin yanı sıra anti inflamatuar ve anti kanser etkilerine de sahiptir. Kanser hücrelerinin büyümesini engellediği ve kanser hücrelerinde apoptozu (hücre ölümü) teşvik ettiği gösterilmiştir. Çalışmalar ayrıca ellagik asidin meme, kolon ve prostat kanseri gibi belirli kanser türlerinin gelişimini önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.
Ellagik asit, sayısız sağlık yararı nedeniyle diyet takviyelerinde, cilt bakım ürünlerinde ve fonksiyonel gıdalarda yaygın olarak kullanılır. Ek formda bulunur, ancak ellagik asit açısından zengin gıdaların tüketilmesi yoluyla doğal olarak da vücuda sağlanabilir.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli bitki bazlı gıdalarda bulunabilir:
Meyveler: çilek, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, şeftali ve nar.
Kuruyemişler: ceviz, pikan cevizi.
Meyveler: üzüm, şeftali, kiraz ve kivi.
Sebzeler: ıspanak, marul, lahana ve brokoli.
Otlar: nane, biberiye ve adaçayı.
Baharatlar: tarçın ve hindistan cevizi.
Diğer: çay ve kırmızı şarap, viski.
Bu gıdalardaki ellagik asit miktarı kaynağa, olgunluğa ve işleme yöntemine göre değişebilir. Bununla birlikte, genel olarak, ellagik asit en çok taze, işlenmemiş bütün meyve ve sebzelerde bulunur.
Elajik asit alımınızı en üst düzeye çıkarmak için, çeşitli renkli meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet tüketmek en iyisidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…