Karahindiba Neye İyi Gelir?
Karahindiba bitkisi; detoksifikasyon, karaciğer fonksiyonu, sindirim ve kan şekerini destekleme ve sindirim sistemimizde yaşayan iyi bakterileri besleme yetenekleriyle tanınan prebiyotik özellikte bir bitkidir.
Karahindiba, bulması kolay, neredeyse her yere karşımıza çıkabilecek bir bitkidir. Gene de gıda ya da sağlık amaçlı kullanım için bitkinin mutlaka kirlenmemiş bir sahadan hasat edilmesi gerekir:
Acı laktonların varlığı ile karaciğer ve safra kesesi desteği
Karahindibanın kökleri, yaprakları, sapları ve çiçekleri özetle toprak altında ve üstünde kalan tüm kısımları tüketilebilir.
Bu farklı kısımlar farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle kullanacağınız kısmı hedeflerinize göre seçmek akıllıcadır:
Radika olarak da bilinen yapraklar sindirim için mükemmeldir.
Kökler gibi, mide asidi (HCl), safra ve enzimler gibi sindirim sularını uyaran acı flavonoidler ve laktonlar içerirler, böylece besinleri parçalayabilir ve emebiliriz.
Karahindiba yaprakları ayrıca C vitamini, B kompleksi, beta-karoten, magnezyum, demir ve kalsiyum dahil olmak üzere sağlığı destekleyen vitaminler ve minerallerle doludur.
Karahindiba kökü faydaları nelerdir?
Karahindibağın taze veya kurutulmuş kökleri; hormon dengesini, sindirimi, alerji mevsiminde karaciğer sağlığını desteklemek veya cilt ve detoks sorunları için sık tercih edilir.
Yapraklar gibi, karahindiba kökü de mineraller (demir, manganez, kalsiyum, potasyum) ve karotenler gibi besleyici bileşikler bakımından çok yüksektir.
Hafif bir müshil etkisi vardır; mikrobiyomunuzu beslemek için prebiyotik inülin içerir ve taraxasterollerin varlığı nedeniyle antiinflamatuardır.
Karahindiba çiçeği faydaları nelerdir?
Çiçekler; hücrelerinizi, damar sisteminizi ve hatta gözlerinizi destekleyen ve koruyan anti-inflamatuar antioksidanlar ve flavanoidlerle doludur.
Ayrıca, hem karahindiba çiçeği hem de yaprak özleri UVB ile ilişkili foto yaşlanma ve hücresel düzeyde yaşlanmaya karşı koruma sağlar.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…
Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…