Karnıyarık Otu Tohumu ve IBS İlişkisi
Karnıyarık otu tohumu, kabızlıktan kurtulmak için sıkça tercih edilen lifli yapıda bir besindir. Ancak son araştırmalar, irritabl bağırsak sendromu olan kişiler için de bu tohum gıdanın faydalı olabileceğini ortaya koymuştur.
Karnıyarık otu tohumu ya da diğer adı ile psyllium tohumu, bağırsak sağlığını destekleyen bir tür çözünür lif içerir.
Bu lifler yulafta bulunan beta glukanlar ve diğer çözünür lif türleri gibi, hem ishali hem de kabızlığı gidermek için sindirim sisteminde başarıyla çalışır.
Karnıyarık Otu Tohum Satın AlTohumlar ibs dahil bağırsak şikayeti için destek verici olarak kullanılırken öğütülerek ya da tane halde bol su ile tüketilir. Tohumları salatalara, yoğurda, hatta hamur işlerine eklemek mümkündür.
irritabl bağırsak sendromu, karın ağrısı ve rahatsızlık hissi başta olmak üzere ishal, kabızlık, kramp, şişkinlik ve gaz gibi semptomlar ile karakterize edilir.
IBS’nin tam olarak neden görüldüğü bilinmemekle birlikte, kolonu çevreleyen kasların ve sinirlerin hassasiyeti ile alakalı olduğu düşünülmektedir.
IBS’li bazı kişiler stres altındayken daha fazla semptom gösterirken, bazıları ise kötü beslenme seçimleri ile IBS semptomlarını tetiklemektedir.
American College of Gastroenterology gibi çeşitli bu konudaki otorite kuruluşlar IBS’den muzdarip insanlar için psyllium kullanımının tedavi edici etkileri içerebileceğini söylemektedir.
“British Medical Journal” da yayınlanan bir araştırmaya göre IBS’li kişiler, buğday kepeği veya plasebo almaktan ziyade karnıyarık otu tohumu aldıklarında semptomlarında daha fazla azalma ve rahatlama görülmektedir.
Bu amaçla karnıyarık otu tohumları diyete eklenecekse yarım çay kaşığı kadar tohum ve bolca su, günlük başlangıç kullanım için yeterli olacaktır.
Bu miktar bir uzman denetiminde, çok yavaş bir biçimde günde 4 kez 4 çeyrek kaşık olacak şekilde arttırılabilir. Günlük olarak 2 çay kaşığından daha fazla tüketimi ise önerilmez.
Dikkat!
Karnıyarık otu tohumunu diyetinize eklemeden önce doktorunuza danışınız.
Diyetteki lif miktarındaki ani bir artış gaz ve şişkinliğe neden olabileceğinden doz arttırımı oldukça yavaş bir biçimde ve kontrollü olmalıdır.
Psyllium’un vücuttaki etkileri çoğu zaman aniden gözlemlenmez. Etkilerinin ortaya çıkması dört hafta kadar sürebilir. Karnıyarık otu tohumlarının etkili olup olmadığına karar vermek için bir süre beklenmesi gerekebilir.
Web sitemizden tohum halde ya da öğütülmüş olarak karnıyarık otu tohum (psyllium) temin edebilirsiniz.
Karnıyarık Otu Tohum Satın Al
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…