Kemik İyileşmesini Destekleyen Besinler
Bir kemik kırıldığında iyileşme süreci üç aşamada gerçekleşir:
Enflamasyon (0-2 hafta) – İltihaplanma bazen dostumuz olabilir. Akut yaralanmalarda (enfeksiyon olmadığı varsayılırsa) yaşadığımız şişlik ve ağrı aslında iyileşme sürecini destekler. Lokalize enflamasyon, kan damarlarını daha fazla geçirgen hale getirir, bu da besin açısından zengin kan hücrelerinin hasarlı bölgeye kolayca gitmesini ve iyileşmeyi desteklemesini sağlar. Ayrıca osteoklast hücreleri, bölgeyi yeni kemik için temizlemek amacıyla hasarlı kemiğin çözülmesine yardımcı olur.
Yeni Kemik Üretimi (2-6 hafta) – Bu aşamada, fibröz doku ve kıkırdak (kondroblastlar) ve kemik (osteoblastlar) oluşturan hücreler, yeni kemik matrisinin (kollajen ve kollajen olmayan proteinler, ve mineraller) yapısını oluşturmaya başlar.
Kemik Yeniden Şekillendirme (6+ hafta) – Bu aşamada, yumuşak nasır olgunlaşarak sert nasır, yani sert kemiğe dönüşür.
Kemik iyileşmesi kulağa oldukça yoğun bir süreç gibi gelir. Çok fazla enerji gerektirir, bu nedenle işlem sırasında bazal metabolizma hızı yükselir. İhtiyaç duyulan besinlerin tümü dengeli bir diyette bulunur, ancak kırık iyileşmesini desteklemek için optimal miktarlarda olması gerekmez.
Bu nedenle, her zamanki diyetimize ek olarak, stratejik olarak şifa için temel besinleri sağlayan yiyecekleri ve takviyeler dahil edilir. Bazıları yeni kemik için yapı taşları iken, diğerleri bu yapı taşlarının emilmesine yardımcı olan besinlerdir:
Genellikle kemiği D vitamini yardımıyla kaynaşmış bir grup mineral olarak düşünürüz, ama aslında yaklaşık %30 proteindir (çoğunlukla tip 1 kollajen).
Bu göz önüne alındığında protein alımını – özellikle kollajen proteinini – ve onu kullanmak için gereken destekleyici besinleri beslenmede arttırmak akıllıcadır.
Kollajen proteini (bazen jelatin olarak adlandırılır), kollajen sentezi için yapı taşları olarak işlev gören, birkaç amino asit içerir.
Kolajen nerede bulunur?: Ev yapımı ilikli kemik suyu harika bir kaynaktır. Güçlendirilmiş kolajen de harika bir seçenektir.
B6 Vitamini – Bir çalışmaya göre B6 vitamini ve kollajen sentezini destekleyen diğer besinleri bir arada almak iyileşmeyi hızlandırmaktadır.
Bunun için arı poleni iyi bir kaynaktır.
C Vitamini – Kollajen sentezi için bir başka temel besin olan C vitamini, aynı zamanda kırılmanın neden olduğu oksidatif stresi temizlemeye yardımcı olabilecek bir antioksidandır.
D Vitamini ve Omega 3-Yağ Asitleri – Omega-3’ler bir vitamin olmasalar da, genellikle aynı gıdalarda bulundukları için bu ikisi birlikte anılır. D vitamini, kemik sentezi için gerekli olan birçok mineralin (kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko, demir ve selenyum) emiliminde çok önemli bir rol oynar ve bu da onu iyileşme sürecinin önemli bir parçası yapar.
Omega 3-yağ asitleri, yardımcı olduğu ilk akut dönemden sonra iltihabı yatıştırmaya yardımcı olur.
K Vitamini – K vitamininin kan seviyeleri bir kırıktan sonra düşer ve bunun nedeninin iyileşmeyi başlatmak için kırık kemiğe çekildiği düşünülür.
K vitamini vücudun kalsiyumu kemiğe bağlamasına yardımcı olur ve iyileşmede başka destekleyici roller de oynayabilir.
İki biçimde gelir – K1 ve K2.
K1 vitamini esas olarak yeşil yapraklı sebzelerde bulunur ve K2 vitamini yumurta sarısında, karaciğerde, tereyağında ve fermente gıdalarda bulunur.
Mineraller
Çoğumuz yiyecekler yoluyla yeterli miktarda kalsiyum alırız, ancak onu uygun şekilde emmek ve kullanmak için gereken magnezyumu almayız.
Yeterli düzeyde magnezyum almak, hem kalsiyum emilimine yardımcı olarak hem de başka şekillerde kemik kalitesini artırır.
Kemik oluşturmak için başka minerallere de ihtiyaç vardır: fosfor, çinko, bakır, silis ve bor bunlardan birkaçıdır.
Yiyecek ve içeceklerde bulunan mineraller tipik olarak çoğu takviyeden daha fazla biyoyararlı olduğundan, mineral açısından zengin bitkisel infüzyonlara odaklanmak gerekir.
Besin kaynaklarının bir başka avantajı da, genellikle vücuttaki mineral dengesini optimize etmeye yardımcı olan birkaç mineralin tamamlayıcı bir dengesini içermesidir:
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…