Magnezyum takviyesi, vücutta magnezyum eksikliği olduğu durumlarda uzman görüşü ile tercih edilen bir enzimdir.
Magnezyumun vücutta kas ve sinir fonksiyonunu kontrol etmek, kan şekeri seviyesini ve kan basıncını düzenlemek gibi çok çeşitli görevi vardır. Ayrıca protein, kemik ve DNA yapımına da katılan magnezyum, vücut için olmazsa olmaz bir mineraldir.
Kısacası vücudumuzun düzgün bir biçimde çalışması için magnezyuma ihtiyaç duyarız. Fakat magnezyum vücudumuzda kendiliğinden üretilmez. Bu nedenle onun ya gıdalar vasıtasıyla ya da takviyeler ile vücuda alınması gereklidir.
Bu oran, cinsiyete ve yaşa bağlı olarak değişmektedir.
Kabaca günlük olarak oran, erkekler için 400–420 mg ve kadınlar için 320–360 mg olarak hesaplanmıştır.
Gerekli miktarda magnezyum besinler ya da magnezyum hapı olarak da anılan gıda takviyeleri ile sağlanabilir.
Magnezyum minerali baklagillerde, kabuklu kuruyemişlerde, tohumlarda ve yeşil yapraklı sebzelerde en yoğun biçimde bulunur.
Ek olarak et ve balıkta da bir miktar magnezyum vardır.
Magnezyum vücudumuz için olmazsa olmaz bir enzimdir fakat buna rağmen dünya nüfusunun %50’sinden daha fazlasında magnezyum eksikliği vardır.
Dahası düşük magnezyum seviyesi tip 2 diyabet, kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı ve depresyon gibi ciddi sorunlar ile ilişkilidir.
Magnezyum takviyeleri farklı formlarda bulunur.
Magnezyum sitrat
laktat
aspartat
klorür
malat
ve
taurat vücutta farklı seviyelerde emilime sahiptir.
Birçok çalışma belirli magnezyum takviyelerinin diğerlerinden daha kolay emilebilir olduğunu gösterir. Örneğin magnezyum sitrat form gibi.
Fakat bazı çalışmalar da türler arasında emilim açısından hiçbir fark olmadığını öne sürer.
Sonuç olarak bilim insanları bu konuda ortak bir kanıya sahip değildir.
En yaygın magnezyum formülasyonlarından biridir. Eczanelerde satılan çoğu takviye sitrat formdadır.
Bazı araştırmalar, bu formun vücutta emilim için uygun magnezyum olduğunu öne sürmektedir.
Bağırsak sorunları özellikle kabızlık ve kas ağrıları için tercih edilen formdur.
Bağırsaklardan emilimi yüksek bir diğer formdur. Uyku sorunları, kas krampları ve aşırı yeme problemi glisinat formun tercih edilme sebepleridir.
Yüksek emilimli bir diğer formüldür.
Depresyon, kronik yorgunluk ve enerji düşüklüğü gibi şikayetlerde sık tercih edilen formüldür.
Uyku sorunları için sitrat ya da glisinat form tercih edilmektedir. Yani bu iki formda uyku üzerinde etkilidir.
Dikkat!
Magnezyum takviyesi kullanmaya başlamadan öne mutlaka bir uzman hekime danışmanız gerekir. Bu yazıda yer alan hiçbir bilgi tavsiye niteliği taşımaz! Tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
Geçmeyen kronik yorgunluk,
Ani kas spazmları ve ağrıları
Kas güçsüzlüğü
ve
Kaslarda sık uyuşma magnezyum eksikliğine bağlı yaygın şikayetlerdir.
Magnezyum, stres seviyesi üzerinde de etkili bir mineraldir. Bu nedenle stres kaynaklı aşırı yemenin önüne geçebilecek bir etken olabilir. Eksikliğinde ise stres kaynaklı aşırı yeme davranışı artış gösterebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…