Nar kırma geleneği bugünden çok eski tarihlere dek uzanır. Nar; bereket, bolluk, refah, yenilenme, şans ve doğurganlık sembolü olan sihirli bir meyvedir.
Dışarıdan gösterişsiz ve sade; içinde ise kıpkırmızı, rengarenk, bol ve bereketli bu meyvenin yeni yıl başında bereket ritüellerinde kullanılması elbette bir tesadüf değil!
Nar kırma geleceği genellikle yeni yıla girmeden önceki bir hafta içinde tasarlanır. Dünyadaki değişik kültürlerde yeri olan bir gelenektir. Ülkemizde de yılın en uzun gecesi olan 21 aralıkta (kış gündönümünde) bu gelenek kalabalık gruplarca bir araya gelinerek hanelerde tekrarlanır.
Nar haneye bereketi, bolluğu, şansı çağırmak için kapı eşiğinde de kırılır.
Narı kırması için hane halkında şanslı görülen, temiz, görece genç bir ruh bu görevi üstlenir.
En eski gelenekte nar kapıya vurularak kırılır. İnanca göre kırılan nardan ne kadar tane dağılır yerlere saçılır ise hanenin o sene içinde şansı o kadar bol, bereketi o denli çok olacaktır.
Nar kırma ritüeli esasen yalnızca yeni yıla girerken değil düğünlerde, yeni ortaklıklar kurarken, yeni işlere başlarken de yapılır.
Narı kırarken dua okumak, yeni yıldan dilekleri dile getirmek ritüele odaklanmayı kolaylaştırır, ritüeli güçlendirir.
Yeni yıla girerken hanenin dış kapısında bir nar kırmak ya da kapıya nar asmak bereketi çağıran bir gelenektir.
Genellikle nar yeni yıl haftasında kapının dış eşliğinde kırılır ya da bir süre orada kalmak üzere kapının üstüne ya da yanına asılır. Nar eğer kapıya asılır ise yeni yılın ilk saatlerinde kapıdan kaldırılır.
Nar geleneksel biçimde hane kapısına vurularak kırılır. Kapı yerine sert başka bir zemin de tercih edilebilir. Narı kırmadan önce dış yüzeyinden bıçak ile çizmek de yaygındır.
Narın dağılan ve etrafa saçılan tanelerini kontrol altında tutmak için bazen bir poşet içinde de kırılması yaygındır.
Ülkemizde nar kırma geleceği yaygın biçimde 21 aralıkta yapılır. Bu en uzun gecenin tam gece yarısında yani 00:00’da nar kırılır.
Nar doğurganlığı, bolluğu, bereketi, şansı, refahı, mutluluğu temsil eden bir meyvedir. Bu inanışın temeli eski Yunan mitolojisine dayanmaktadır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…