Natamisin (natamycin); peynir, et, unlu mamüller ve içecekler dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklerde küf ve maya büyümesini önlemek için yaygın olarak kullanılan bir tür antifungal bileşendir.
E kodu: E235
Streptomyces natalensis bakterisi tarafından üretilen doğal bir antibiyotiktir ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından gıda katkı maddesi olarak kullanımı onaylanmıştır. Ancak gıda koruyucusu olarak kullanımı çeşitli ülkelerde yasaklanmıştır. Ya da Türkiye’de olduğu gibi bazı ürünlerde kullanımı ile sınırlandırılmıştır. Türkiye’de yalnızca peynir ve işlenmiş et ürünlerinde kullanımına izin verilir.
Peynirlerde kullanımı için kabul edilebilir en yüksek miktar 2 mg/kg’dır.
Natamisin, mantarların hücre duvarlarına bağlanarak, büyümelerini ve üremelerini bozarak çalışır. Düşük konsantrasyonlarda oldukça etkilidir ve çeşitli küf ve mayalara karşı geniş bir aktivite spektrumuna sahiptir. Ayrıca ısıya dayanıklı ve pH’a dayanıklıdır, bu da onu çeşitli gıda ürünlerinde kullanım için ideal kılar.
Natamisin genellikle tüketim için güvenli kabul edilirken, bazı insanlar buna alerjik reaksiyon gösterebilir. Natamisin‘in yalnızca gıda koruyucu olarak kullanıldığını ve insanlarda mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilecek bir antibiyotik olmadığını belirtmek önemlidir.
Natamisinin insan sağlığına zararlı olduğuna dair bir kanıt yoktur ve doğal olarak oluşan bir antibiyotiktir. Gıda endüstrisinde kullanıldığı düşük konsantrasyonlarda güvenli olduğu düşünülmektedir.
Ancak, bazı insanlar natamisin kullanımına karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Bunun dışında, yüksek dozlarda alındığında bazı insanlarda karın ağrısı, mide bulantısı ve ishale neden olabilir.
Ayrıca, bazı araştırmalar, uzun süreli ve yüksek dozda maruziyetinin, bazı hayvanlarda karaciğer toksisitesine ve enfeksiyonlara karşı direncin azalmasına neden olabileceğini öne sürmektedir. Ancak, bu sonuçlar insanlar üzerinde henüz doğrulanmamıştır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…