Oleik Asit

Oleik Asit Nelerde Bulunur? Faydaları Neler?

Oleik asit (oleic acid); Omega-9 yağ asidi olarak da bilinir ve insan vücudunun doğal olarak ürettiği yağ asitlerinden bir tanesidir.

Ayrıca birçok bitkisel yağda (deniz iğdesi, badem yağı, üzüm çekirdeği ve zeytinyağı gibi) ve hayvansal yağda doğal biçimde bulunur.

Oleik asidin doğal özellikleri arasında kokusuz ve renksiz olması yer alır. Kuru ve yaşlanan cildi önlemek veya onarmak için harika bir bileşen olduğuna inanılmaktadır.

Oleik asit. Bakımından zengin yağlar linoleik asit olarak bilinen kardeşlerinden daha zengin olarak kabul edilir. Buna karşın araştırmalar, oleik asidi linoleik asit gibi diğer yağ asitleriyle karıştırarak bir arada kullanmanın cildi sakinleştirme, besleme ve nemlendirme konusunda bazı şaşırtıcı faydalar gösterdiğini ortaya koymaktadır.

Oleik asit, yağ asitlerinin daha kararlı formu olarak kabul edilir. Bu nedenle, dokuyu geliştirmek ve antioksidanlar gibi diğer bazı hassas bileşenleri çok fazla ışık ve hava maruziyetinden korumak için birçok kozmetik ürüne de dahil edilir.

Ancak tek başına, doğrudan ciltte kullanılan oleic acid; cilt bariyerinde bozulmaya yol açabileceğinden cilde zarar verebilir.

Oleik asit açısından zengin yağlar

1. Zeytinyağı

Oleic acid söz konusu olduğunda her zaman ilk akla gelen yağ zeytin yağıdır.

Zeytinyağı, yemek pişirmede kullanılan, bunun yanı sıra farklı kozmetiklerde, sabunlarda, ilaçlarda kendine yer bulan popüler bir içeriktir.

Zeytinyağının yüzde 55 ila 80’i oleik asitten oluşur.

Zeytinyağı antioksidanlar açısından zengindir ve cildi hasara karşı koruyan tekli doymamış yağ asitleri içerir.

2. Avokado Yağı

Avokado yağı neredeyse yüzde 70 oranında bir omega-9 yağ asidi olan oleik asitten oluşur.

Avokado yağı, ciltte sağlıklı yağlar üretme kabiliyeti nedeniyle cilt bakım ürünlerinde ve sağlık bakım ürünlerinde yaygın kullanılır.

Ayrıca cildi nemlendirmede ve zararlı serbest radikallerden korumada yardımcı olur. Ayrıca kollajen metabolizmasının artmasına yardımcı olur.

3. Macadamia Yağı

Macadamia yağı, cildi yenileme, yumuşatma ve nemlendirme meziyetine sahip olan tekli doymamış yağ asitleri ve omega-9 yağ asitleri bakımından çok zengin bir diğer yağdır.

Bazı fantastik anti enflamatuar özelliklerle ciltteki su kaybını geri kazanmaya ve lipit bariyerini geri kazanmaya yardımcı olur.

Cilde zarar veren iltihaplanma, kaşıntı ve tahrişe karşı çalışır.

4. Marula Yağı

Marula yağı yüzde 78 oranında oleik asitten oluşur. Yağ asitleri ve amino asitlerden oluşan antioksidanlar açısından zengindir.

Marula yağı, akne eğilimli ciltler, olgun ciltler, yağlı ve kuru ciltler için faydalı özellikleri nedeniyle cilt bakım ürünleri arasında iyi bilinen bir bileşendir.

Hatta birçok saç bakım ürününde de yumuşatıcı ve nemlendirici etkisi için tercih edilir.

5. Emu Yağı

Emu yağı yüzde 42 oranında oleik asit içerir. Cilt tarafından kolayca ve hızlı biçimde emilir.

Emu yağı yaraları onarmak, güneş hasarını onarmak , saç uzatmak, tırnak uzatmak, cilt yaşlanmasını önlemek, nemlendirmek ve iltihaplanmayı azaltmak gibi birçok amaç için kullanılmaktadır.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

 

 

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce