Pasiflora ya da diğer ismi ile çarkıfelek bitkisi en sık biçimde kaygı, anksiyete ve uykusuzluk azaltıcı etkileri ile bilinir.
Bu görüntüsü ile insanı kendine hayran bırakan çiçek; çıbanlar, cilt yaraları, kulak ağrıları ve karaciğer sorunları için geçmişte geleneksel bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar.
Mide problemlerini tedavi etmek için umut vaat edici bileşenler içerdiği de yeni yapılan araştırmalar ile desteklenmektedir.
Araştırmacılar, mor çarkıfelek çiçeğinin yetişkinlerin hafif uyku düzensizliklerini yönetmesine yardımcı olabileceğini de desteklemektedir.
uykusuzluk, stres, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB), kaygı, ağrı, spazm ve diğer birçok durum için pasiflora çiçeği kullanılabilmektedir.
Çiçekler genellikle kurutulduktan sonra bitki çayı olarak demlenerek kullanılır.
Melisa, papatya gbi çeşitli diğer rahatlatıcı ve uyku yapıcı bitkiler ile harmanlanabilir.
Kurutulmuş limon, portakal ya da elma dilimleri ile de harmanlanarak çaya lezzet ve hoş aroma sağlanabilir.
Bitkinin cinsel hayat üzerinde olumsuz bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Aksine yapılan bir bilimsel çalışmaya göre başlangıç testosteron değerleri düşük olan erkeklere pasiflora özü verildiğinde testosteron konsantrasyonunu arttırıcı olabilmektedir. Özellikle ilerlemiş yaştaki erkeklerde daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.
Bilim insanları, çarkıfeleğin beyindeki gama aminobütirik asit (GABA) adı verilen bir kimyasalın seviyelerini artırarak çalıştığına inanmaktadır.
GABA, bazı beyin hücrelerinin aktivitesini azaltarak kendinizi daha rahat ve dingin, huzurlu hissetmenizi sağlamaktadır.
Çarkıfelek çiçeği genellikle güvenli kabul edilir. Ancak bazı yan etkilere neden olabilir,
Örneğin:
uykulu hal
baş dönmesi
bilinçte bulanıklık vb.
Pasifloranın sakinleştirici ilaçlarla birlikte alınmaması gerekmektedir.
Ayrıca hamile kadınlar ve emziren kadınlar için güvenli değildir. Hamileyken istenmeyen kasılmalara neden olabilir.
Kısa süre ağızdan alındığında çoğu çocuk için güvenli kabul edilmektedir.
Ancak kullanım öncesi mutlaka uzman onayı alınması gerekir.
6-13 yaş arası çocuklarda, 8 haftaya kadar günde vücut ağırlığının kg’ı başına 0.04 mg’lık bir dozda güvenli olduğu düşünülmektedir.
Bitkiyi ekmek için en ideal zaman sonbahar aylarıdır. Ancak ilkbaharda da ekim yapılabilir.
Eğer sonbaharda ekim yapılırsa, bitki sonbahar yağmurları ile bolca yağmur alır ve gelişir.
Eğer ilkbaharda ekim yapılırsa bitkinin ilkbahar ve yaz ayları boyunca bolca sulanması gerekmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…