Pelin otu, mis gibi bir kokuya sahip ıtırlı bir tür bitkidir. Papatyagillerdendir.
Artemisia, yavşan ya da acı yavşan isimleri ile de bilinir. Latince tam ismi artemisia absynthium’dur.
Anadolu’da belirli bölgelerde, kendiliğinden yetişen bir türdür.
Acı ve oldukça keskin bir aromaya sahiptir. Tüketimi zordur ve genellikle çok çok düşük dozlarda kullanılması gerekir. Aksi halde zehirleyicidir.
Artemisia bitkisi, taze ya da kuru halde kullanılır. Distilasyon yöntemi ile yağı da çıkarılan bitkiler arasındadır. Çay ya da tonik olarak kulanımı yaygındır.
Geleneksek tıpta kendine yer bulmuş bitkiler arasında da pelin otu bitkisi sayılabilir.
Sıtma ile mücadelede geçmiş dönemde kullanılmış ve başarılı olmuştur.
Geleneksel tıpta en yaygın kullanım alanları arasında iştahsızlık, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, safra kesesi rahatsızlıkları sayılabilir.
Pelin otu karaciğer hastalıklarından kurutulmada da etkili olduğunu düşünülür.
Sindirime destek bir ot olarak bilinir.
Ayrıca, ateş düşürücü ve cinsel isteği arttırıcı etkiye sahip olduğu da bilinmektedir.
Hafızayı güçlendirir, kas ağrıları hafifletir. Yatıştırıcı etkiye sahiptir. Papatya, rezene gibi rahatlatıcı, ferahlatıcıdır.
Pelin otundan tonik hazırlamak bu toniği harici olarak kullanmak yaygın bir yöntemdir. Hazırlanan bu yöntem ile iltihaplı ya da şişmiş bölgelere uygulama yapıldığı bilinir.
Bu tonik saçların daha hızlı uzamasını sağlamak için de kullanılır.
Pelin otu corona içinde bir çare olabileceğini düşünen kişiler vardır. Fakat bu fikri destekleyen herhangi bir bilimsel araştırma henüz mevcut değildir.
Yara ve yanıkların kolay iyileşmesine destek olur. Yanıkların ardından iz kalmasını engeller ve yanık bölgede hissedilen ağrıyı, acıyı ve kaşıntıyı azaltır.
DİKKAT!
Pelin otu, asla kontrolsüz biçimde uzman desteği ve onayı olmadan kullanılacak bir bitki değildir. Çok ciddi yan etkileri vardır. Kişilerin beyin kimyasına dek etki alanı genişleyebilmektedir.
Aşırı ve uzun süreli kullanımından kaçınılması gereken bu bitki, MUTLAKA bir uzman kontrolünde ve uzman onayı ile kullanılmadır.
Artemisia bitkisi, bahçenize dadanan haşerelerden kurtulmada da etkili bir yöntem sağlar.
1 tutam pelinotu yaprağı, beş dakika kadar 1 tatlı kaşığı acı pul biber ile kaynatılıp soğutularak, bahçe haşerelerinden kurtulmak amacı ile kullanılabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…