Sarımsak

Sarımsak Nasıl Saklanmalı?

Sarımsak Nasıl Saklanmalı?

Sarımsak mutfaklarımızın olmazsa olmaz malzemelerinin başında gelir. Çoğumuz onu tü yıl boyunca yemeklerimizde kullanıldı ve bozulmadan saklamak isteriz.

Mutfaktaki temel malzemelerimizden biri olan sarımsağı bozulmadan aylarca nasıl saklayacağınızı merak ediyorsanız bu yazı sizin için!

Sarımsakları bozulmadan 1 veya 2 ay oda sıcaklığında saklayabiliriz. Bu sürenin 1 ay mı yoksa 2 ay mı olacağı ise ortam sıcaklığı ile mevsime bağlı olarak değişecektir.

Sarımsakları çoğu meyve ve sebzenin aksine buzdolabında saklamak ise iyi bir fikir değildir. Bunun nedeni buzdolabında sarımsakların hızlı bir biçimde çimlenmeye başlamasıdır.

 Gene fazladan soyup doğradığınız sarımsaklarınız varsa onları 5 güne kadar buzdolabında bozulmadan saklayabileceğinizi söyleyebiliriz.

Sarımsakları buzdolabında saklayamayız ama onları buzlukta 6 ila 9 aya kadar dondurabiliriz!

Sarımsak Nasıl Seçilir?

Uzun ömürlü bir saklama için en önemli noktalardan biri doğru sarımsak seçimi yapmaıtır.

Sarımsaklar farklı boyutlarda olabilir, bu kaliteleri ile ilgili doğrudan bir bilgi vermez. Gene de yerli sarımsakların çok çok iri tanelere sahip olmadığı akılda tutulabilir.

Dokunulduğunda sert olan sarımsaklar en iyileridir. Sarımsak tanelerinin doğrudan görülebileceği  veya  küflenme emareleri olanlar iyi değildir.

Çok buruşuk olanlar ve yumuşaklar da tazelikten uzak olduğundan iyi değildir.

Sert saplı sarımsağın genellikle daha belirgin dişlere sahip olduğu ancak daha az miktarda olduğu, yumuşak saplı sarımsağın ise genellikle daha küçük ve daha fazla dişe sahip olduğunu da bir diğer bilgidir.

Sarımsak Nasıl Saklanmalı? Sarımsak Buzdolabına Konur mu?

Buzdolabı , sarımsağın çimlenmesine neden olan nemli bir ortam olduğu için buzdolabında saklamayı önerilmez. Ve bu ona zarar vermese de raf ömrünü önemli ölçüde kısaltır.

Öte yandan,  sarımsak dişlerini soyup doğrarsanız , buzdolabında saklamalı ve  oda sıcaklığında iki saatten fazla bırakmamalısınız.

Soyulmamış sarımsağı buzdolabında saklamak için bir kese kağıdına, standart bir plastik poşete -ağzı açık şekilde-, kapaklı bir kaba veya sebze çekmecesine koymanız gerekir.

Bu şekilde  sarımsağı 1-2 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz ; bu süreden sonra çürümeye başlayacaktır.

Sarımsak Nasıl Saklanmalı?

Sarımsak nefes alması gereken bir maddedir. Bu nedenle, havanın serbestçe dolaşmasını engelleyen hava geçirmez kaplar kullanmayın; aksi halde çabuk çürür veya çabuk küflenir.

Onları karanlık bir yerde bir sepet ya da sele içinde saklamak en doğrusu olacaktır.

Sarımsak Neden Bozulur?

Sarımsak, düşük miktarda asit içeren bir gıdadır, bu nedenle  mikroorganizmalar son derece hızlı bir şekilde onlar üzerinde gelişir. Bu nedenle uygun depolama ortamları yoksa çabuk bozulurlar.

Ek olarak  sarımsak, insanlarda botulizm üreten bir organizma olan Clostridium botulinum üretmeye eğilimlidir. Yani doğranmış veya ezilmişse soyulmuş sarımsağı oda sıcaklığında çok fazla bekletmemeye özellikle dikkat edilmelidir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

 

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce