Seramid (Ceramide) içeren cilt bakım ürünleri kuru cilt ile mücadele eden kişiler için en iyi seçenek olarak görülür.Gene de seramikler yalnızca kuru cilde sahip olanlar için değildir.
Seramidler cildimizin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturur, bu nedenle yüzümüzün yanı sıra tüm vücudumuzun optimal sağlığı ve görünümü için hayati öneme sahiptir. Yaşlandıkça derideki seramid üretimi ise (tıpkı kollajen gibi azalır.
Doğal seramidler hem bitki hem de hayvan dokusunda bulunur. İnsan derisi bileşiminin önemli bir parçasıdır.
Peki seramid tam olarak nedir? Derinin veya epidermisin en dış tabakasında bulunan bir lipittir (yağ molekülü).
Seramidler yiyeceklerde var mı? Evet! Bitkilerden elde edilen seramidlere fitoseramidler denir ve kahverengi pirinç , buğday tohumu, pancar ve ıspanak dahil olmak üzere birçok sağlıklı gıdada bulunur.
İnsanlar için seramidler, cildin nasıl göründüğünü ve hissettiğini ve ayrıca çevresel stres faktörlerine nasıl tepki verdiğini belirlemede hayati bir rol oynar.
Seramidler ne yapar? İnsan derisinde bulunan çeşitli seramid türleri vardır. Ciltte seramid, deriden su kaybını önleyen bir bariyer oluşturmak için kolesterolün yanı sıra doymuş yağ asitleri ile birlikte çalışır. Su kaybını önleyerek kuruluğu önlemeye ve cildi korumaya yardımcı olur.
Cilt seramidlerden yoksun olduğunda, kuruluğa ve tahrişe neden olabilir. Seramid eksikliği, egzama gibi kuru cilt rahatsızlıklarının semptomlarının artmasına katkıda bulunabilir ve ayrıca yaşlanma belirtilerini daha olası veya yaygın hale getirebilir.
İnsan derisinde tanımlanmış dokuz doğal seramid vardır.
Aşağıda, insan derisinde bulunan ve aynı zamanda cilt bakım ürünlerinde kullanılmak üzere sentetik olarak üretilmiş seramidlerin bir listesi yer almaktadır:
Bu farklı seramidler karbon zincirlerinin uzunluğu açısından farklılık gösterir. Peki bir cilt bakım ürününde hangisini seçmeli? Seramidlerin yapıları farklı olabilse de işlevleri hemen hemen aynıdır.
Fitoseramid adı verilen doğal bitki seramidleri içeren ürünleri tercih edilebilir. Bu mumsu lipitler genellikle pirinç, buğday ve tatlı patates gibi bitkilerden elde edilir.
Bu ürünler “cilde özdeş” veya “cilt yenileyici” olarak kabul edilir; bu, hassas, yağlı ve akne eğilimli ciltler dahil olmak üzere çoğu cilt tipi için tipik olarak iyi çalıştıkları anlamına gelir.
Bununla birlikte, bir seramid cilt bakım ürününde başka hangi bileşenlerin kullanıldığına her zaman dikkat edilmelidir.
Buğday içeren güzellik ürünlerinden kaçınıyorsanız, buğdaydan elde edilen bitki seramidleri içeren ürünleri kullanmamaya dikkat etmeniz öenmlidir.
Dahili olarak bir takviyeyi almadan önce sağlık uzmanınıza danışınız. Negatif bir reaksiyonunuz varsa, bir seramid ürününü kullanmayı bırakınız.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…