Sitrik asit; limon, misket limonu, portakal ve greyfurt gibi turunçgillerden ve çilek gibi diğer meyvelerden ekstrakte edilen bir tür alfa hidroksi asittir.
Cilt bakım ürünlerinin yanı sıra gıda ve temizlik ürünlerinde de kullanılan bir bileşendir.
Bir AHA olduğu için citric acid, de herhangi bir AHA ile aynı tipte peeling özelliklerine sahiptir. Bunlara ek farklılaşan faydalardan da söz etmek mümkündür.
Kimyasal bir eksfoliant görevi görür.
Citric acid dahil tüm alfa hidroksi asitler, ölü hücreleri cilt yüzeyinde bir arada tutan “yapıştırıcıyı” çözmeye yardımcı olarak çalışır.
Hücre dönüşümünü teşvik ederek ve bu ölü hücrelerin dökülmesine yardımcı olarak, gözeneklerin açılmasına, cilt tonunun eşitlenmesine ve genel dokuların iyileştirilmesine yardımcı olur.
Bununla birlikte, sitrik asidi diğer AHA’lardan en çok ayıran şeyin moleküler boyutudur.
Sitrik asidin molekülleri, tüm AHA’ların en küçüğü olan glikolik asidin moleküllerinden ya da laktik asitten de daha büyüktür.
Bu da cildin sitrik asidi emmesinin daha zor kılar. Yani onlara kıyasla daha daha az etkili olduğu söylenebilir. Ancak buna karşın sitrik asidi tolere etmek glikolik asitten çok daha kolaydır.
Büzücü etkiye sahiptir.
Sitrik asidin doğal bir büzücü etkisi vardır. Bu özelliği ile fazla yağın kurumasına yardımcı olur ve cildi temizler.
Koruyucu antioksidanlar içerir.
Sitrik asit, diğer asitlere kıyasla benzersizdir çünkü antioksidanlar bakımından çok zengindir.
Güneş hasarı gibi dış saldırganlar cilt hücrelerine zarar verebilir. Sitrik asit gibi antioksidanlar, daha parlak görünen bir cilt ortaya çıkarmak için bu oksidatif stresin bir kısmıyla savaşmaya yardımcı olabilir.
Cildin pH seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Sitrik asit mükemmel bir pH dengeleyicidir. Cildin pH’ının fazla alkali hale gelmesini engeller. Böylece cilt bariyerinin işlevini sürdürmesine yardımcı olur.
Citric acid cildi eksfoliye eder, böylece gözenekleri açar ve ölü deri hücrelerini yüzeyden uzaklaştırır.
Bu da yaşlılık lekelerini, sivilce izlerini ve kusurları giderir ve yeni cilt gelişimini destekler.
Ayrıca siyah noktalara ve yeni lekelere yol açan ölü hücrelerin birikmesini de önler.
Sitrik asit diğerlerine göre daha nazik ve daha hafif kabul edilse de, yine de bir asittir.
Bu da her zaman bir miktar tahriş potansiyeli olduğu anlamına gelir. Özellikle bu durum hassas ciltler veya rosacea gibi iltihaplı bir cilt durumuna sahip olanlar için geçerlidir.
Sitrik asit ayrıca cildinizi güneşe karşı daha duyarlı hale getirir. Bu nedenle her kullanıldığında güneş koruyucu ürünlerin de kullanılması gerekir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…