Sodyum aljinat (Sodium alginate) gıda üretiminde kullanılan bir emülgatördür. Yaygın olarak gıda amaçlı kullanılsa da maddenin bağlayıcı görevi gördüğü gıda dışı kullanımları da vardır.
E kodu: E401
Formülü: C6H7NaO6
Sodyum aljinat üzerine daha detaylı konuşmadan önce isterseniz önce emülgatörün ne olduğunu açıklığa kavuşturalım.
Emülsiyonlar genellikle yağ ve su gibi küçük damlacıklara ayrılan ve birbirine karıştırılmış sıvılardır.
Kullanılan sıvılar doğal olarak birbirine karışmadığında, ürünün homojen biçimde karışmasını sağlamak amacıyla ekstra bir katılımcı olarak emülgatörler devreye girer. Yani emülgatörler bileşenlerin bağlanmasına yardımcı olur.
Çoğu emülgatör sağlığımızı tehdit eder ve zararlı olarak kabul edilir.
Ancak güvenli kabul edilen emülgatörler de yok değildir. Sodyum alginate bunlardan bir tanesidir. Sıklıkla dondurma, muhallebi, puding, jöle, sos ve daha bir çok farklı ürünün yapımında yaygın olarak kullanılır.
Esasen kahverengi alglerin hücre duvarlarından elde edilen bir tuzdur.
Kıvam verici veya emülsifiye edici ajan kabul edilir ve kullanılır.
Bu madde tüketilmesi güvenli kabul edilenk katkı maddeleri arasında yer alır. Dahası -nispeten- yüksek miktarlarda vücuda alımında bile zararlı kabul edilmez.
Bununla birlikte, bir emülgatör olarak kullanılırken, gerekli olan miktar gerçekten çok azdır miktar kadardır. Bu çoğu zaman bir çay kaşığından daha azdır.
Yapılan yeni tarihli çalışmalardan birine göre sodyum aljinat alımının hematolojik göstergeler, plazma biyokimya parametreleri, idrar tahlili parametreleri, kan şekeri ve plazma insülin konsantrasyonları, nefes hidrojen konsantrasyonları üzerinde önemli bir etkisi olmadığını ortaya konmuştur.
Yapılan çalışmada katılımcıların hiçbiri tarafından herhangi bir alerjik tepki rapor edilmemiştir ve gözlenmemiştir.
Bu madde temel olarak kahverengi alglerden elde edilen doğal bir polisakkarittir. Ve evet, doğal biçimde tamamen vegandır.
Evet helal içeriğe sahip bir emülgatördür. Domuz ürünleri, alkol ve İslamik olarak uygun olmayan diğer tüm bileşenlerden arındırılmış yapıdadır.
Ayrıca doğrudan helal sertifikalı ürünleri de piyasada bulmak mümkündür.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…
Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum), mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi, geleneksel tıpta da birçok sağlık sorununa…