Tartarik asit; beyaz kristalli bir organik asittir. Sitrik asitten daha güçlü, daha keskin bir tada sahiptir.
Formulü: C4H6O6
Kodu: E 334
Diğer adı: Üzüm Asidi
Üzümde doğal olarak bulunmasıyla ünlü olsa da elma, kiraz , papaya, şeftali, kayısı, armut, ananas, çilek , mango, muz, kızılcık, diken inciri, şeker pancarı, demirhindi ve turunçgillerde (portakal, limon, mandalina vb.) de belirli miktarlarda bulunur.
Ancak üzümün bu konuda ünü boşuna değildir. Tüm meyveler arasından en yüksek tartarik asit konsantrasyonuna sahip olandır. Bu oran en olgun üzümlerde en yüksek seviyededir. Koruk üzümde ise çok daha düşüktür.
Tartarik asit, tercihen kızılcık ve üzüm içeren; üzüm ve limon aromalı gıdalarda, özellikle şaraplarda, reçellerde, jelatinli tatlılarda (jölelerde) ve şekerlemelerde kullanılır.
Bu ürünlere ekşi veya ekşi- keskin bir tat vermek için asitleştirici bir madde olarak kullanılır.
Ayrıca “tartar kremi” olarak bilinen asidik monopotasyum tuzu, kabartma tozlarında ve mayalama sistemlerinde kullanılır.
Ticari olarak, tartarik asit, şarap endüstrisinin atık ürünlerinden hazırlanır ve sitrik (limon asidi) ve mali asit ( elma asidi) dahil olmak üzere çoğu asit düzenleyiciden daha pahalıdır.
Ayrıca belirttiğimiz gibi bazı meyvelerde kendiliğinden bulunur.
Tartarik asit, organik asitlerin en az antimikrobiyal olanlarından biridir.
Yayınlanmış bilimsel literatürde diğer organik asitlerin çoğuna (asetik, askorbik, benzoik, sitrik, formik, fumarik, laktik, levulinik, malik ve propiyonik asitler dahil) kıyasla daha az mikroorganizmayı inaktive ettiği ve daha az mikrobiyal büyümeyi engellediği bilinmektedir.
Ayrıca, sert suda çözündüğünden, istenmeyen çözünmeyen kalsiyum tartarat çökeltilerine neden olabilir. Bunlar kullanımındaki dezavantajların başında gelir.
Tartarik asit tüketiminin sindirim sistemi için bazı olumlu sağlıklı faydaları olabilir.
Meyveler yolu ile alınan üzüm asidi kolesterolü düşürme ve kalp sağlığını olumlu etki etme konusunda destekleyici olabilir.
Tartarikasit; keratolitik (soyucu) ve büzücü özelliklerinden dolayı cilt bakım ürünlerinde de yaygın bir bileşen haline gelmiştir.
Cildi nemlendirir, metabolizmayı uyarır, iyileşmeyi destekler ve ayrıca yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.
Nazik bir eksfoliye edici olan tartarik asit, cildin en üst katmanlarındaki ölü deri hücrelerini nazikçe temizler. Diğer bazı peeling asitlerinden çok daha az tahriş edici olduğu bilinmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…