Tartarik Asit

Tartarik Asit Ne İşe Yarar? Hangi Meyvelerde Bulunur?

Tartarik asit; beyaz kristalli bir organik asittir. Sitrik asitten daha güçlü, daha keskin bir tada sahiptir.

Formulü: C4H6O6

Kodu: E 334

Diğer adı: Üzüm Asidi

Tartarik Asit Hangi Meyvelerde Bulunur?

Üzümde doğal olarak bulunmasıyla ünlü olsa da elma, kiraz , papaya, şeftali, kayısı, armut, ananas, çilek , mango, muz, kızılcık, diken inciri, şeker pancarı, demirhindi ve turunçgillerde (portakal, limon, mandalina vb.) de belirli miktarlarda bulunur.

Ancak üzümün bu konuda ünü boşuna değildir. Tüm meyveler arasından en yüksek tartarik asit konsantrasyonuna sahip olandır. Bu oran en olgun üzümlerde en yüksek seviyededir. Koruk üzümde ise çok daha düşüktür.

Nerelerde Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Tartarik asit, tercihen kızılcık ve üzüm içeren; üzüm ve limon aromalı gıdalarda, özellikle şaraplarda, reçellerde, jelatinli tatlılarda (jölelerde) ve şekerlemelerde kullanılır.

Bu ürünlere ekşi veya ekşi- keskin bir tat vermek için asitleştirici bir madde olarak kullanılır.

Ayrıca “tartar kremi” olarak bilinen asidik monopotasyum tuzu, kabartma tozlarında ve mayalama sistemlerinde kullanılır.

Ticari olarak, tartarik asit, şarap endüstrisinin atık ürünlerinden hazırlanır ve sitrik (limon asidi) ve mali asit ( elma asidi) dahil olmak üzere çoğu asit düzenleyiciden daha pahalıdır.

Ayrıca belirttiğimiz gibi bazı meyvelerde kendiliğinden bulunur.

Tartarik asit, organik asitlerin en az antimikrobiyal olanlarından biridir.

Yayınlanmış bilimsel literatürde diğer organik asitlerin çoğuna (asetik, askorbik, benzoik, sitrik, formik, fumarik, laktik, levulinik, malik ve propiyonik asitler dahil) kıyasla daha az mikroorganizmayı inaktive ettiği ve daha az mikrobiyal büyümeyi engellediği bilinmektedir. 

Ayrıca, sert suda çözündüğünden, istenmeyen çözünmeyen kalsiyum tartarat çökeltilerine neden olabilir. Bunlar kullanımındaki dezavantajların başında gelir.

Faydaları Neler?

Tartarik asit tüketiminin sindirim sistemi için bazı olumlu sağlıklı faydaları olabilir.

Meyveler yolu ile alınan üzüm asidi kolesterolü düşürme ve kalp sağlığını olumlu etki etme konusunda destekleyici olabilir.

Tartarikasit; keratolitik (soyucu) ve büzücü özelliklerinden dolayı cilt bakım ürünlerinde de yaygın bir bileşen haline gelmiştir.

Cildi nemlendirir, metabolizmayı uyarır, iyileşmeyi destekler ve ayrıca yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.

Nazik bir eksfoliye edici olan tartarik asit, cildin en üst katmanlarındaki ölü deri hücrelerini nazikçe temizler. Diğer bazı peeling asitlerinden çok daha az tahriş edici olduğu bilinmektedir.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

19 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce