Üzerlik otu yakmak oldukça eski ve köklü bir Anadolu geleneğidir.
Nazar otu, adraspan, yüzerlik olarak da anılan bu otun Latince ismi peganum harmala olarak bilinir.
Genellikle kayalık arazilerde yetişen üzerlik otu son yıllarda bir tarım bitkisi olarak da üretilmektedir. Elbette makbul olan yüzerlik otu doğada yabani biçimde kendiliğinden yetişmiş olandır.
Tıpkı adaçayı gibi üzerlik de kötü enerjilerden arınmak, nazarı uzaklaştırmak; haneye bolluk, bereket ve şans getirmek amacıyla yakılmaktadır.
Üzerlik otu tohumları ya da üzerlik otu tütsüsü yani demet halinde üzerlik nazardan arınmak ve enerjiyi yenilemek için tercih edilebilir.
Tütsü üzerlik ve tohum üzerlik genellikle farklı biçimlerde yakılır.
Demetlenmiş biçimde üzerlik otu tütsüsü, doğrudan ateş ile yakılarak kullanılır. Çok uzun süre yanıcı değildir. Çıkan duman ne kadar fazla ise çıkan nazar da o kadar fazladır gibi bir batıl inanç yaygındır.
Şimdi Satın AlÜzerlik taneleri içinde tohumları saklar. Tohumları doğrudan çakmak ile yakarak tutuşturmak güçtür. Bu nedenle kullanılmayan bir tava içinde ocakta kızdırılır ve dumanlandırılarak kullanılırlar.
Üzerlik tohumu ile bir arada akgünlük sakızı, biraz adaçayı ya da defne yaprağı da tava içine ilave edilebilir.
Dumanlanan tava hane içinde gezdirilir, en kuytu köşelere dek tohumların kokusu ve dumanı ulaştırılır.
Bu seremoniden sonra hane mutlaka havalandırılmalıdır. Biriken kötü enerjilerin uzaklaşması da böylece sağlanır.
Bir demet üzerlik bitkisini evin bir köşesine asmak ve bu biçimde gelecek olası kötü enerjileri bertaraf etmek de gene eski bir Anadolu geleneğidir. Üzerlik tanelerinin bir ipe dizilmesi ile hazırlanan ev süsleri de vardır.
Üzerlik otu nazardan arınmak için yakılarak nazar taşıdığı düşünülen kişinin kafası üzerinde ve ayakları çevresinde 4-5 kez gezdirilerek de kullanılır.
Bu ritüelin nazara gelen kişiyi nazardan arındıracağına, nazardan koruyacağına inanılır.
Üzerlik otu tütsüsünü aşırıya kaçmadan solumakta sakınca yoktur. Nefes açıcı etkisi vardır.
Rahatlatıcı uykuya geçici kolaylaştırıcı etkisi vardır.
Tohumlar yenilebilir özelliktedir. Genellikle çay olarak demlenerek tüketilir. Fakat aşırıya kaçmaktan ve fazla sık tüketmekten kaçınmak gereklidir. Aşırı tüketiminde bulantı ve kusma görülür.
Üzerlik otu ağız yolu ile kullanılacak ise doğru miktar ve dozlama için mutlaka bir uzmandan görüş almak gereklidir.
Nazar otu çayının adet söktürücü etkisi vardır. Ağrı kesici etkisi vardır.
Üzerlik tohumu yanmıyor diyorsanız kullandığınız tohumları bir süre güneşte bırakarak nemini aldırabilirsiniz. Nemlenen tohumlar zor yanar. Tohumlar su ya da tuz ile temas ederse gene yanması güçleşir.
Üzerlik otu tütsüsü ya da üzerlik otu tohumlarını web sitemiz üzerinden güvenle temin edebilirsiniz. Ürünlerimiz yabanidir.
Şimdi Satın Al
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…