Yer Fıstığı

Yer Fıstığı Faydaları Nelerdir? Fıstık Ezmesi Tarifi

Yer Fıstığı

Kuruyemişler arasında lezzeti ile öne çıkan, fıstığın faydaları da saymakla bitmiyor. Ülkemizde de üretimi yapılan yer fıstığının bilinmeyen faydalarına göz atalım!

Protein içeriği ile sporcu beslenmesi için de sıklıkla tercih edilen fıstık; E vitamini, forfor, magnezyum, B vitamini, sodyum ve kalsiyum yönünden çok zengindir.

Yer Fıstığı: Kalp Dostu Besin

Dünya çapında yapılan çalışmalar gösteriyor ki yerfıstığı, kalp damar sağlığına olumlu katkı sağlamaktadır. Kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır. İçerisindeki doymamış yağ asitleri kalp dostudur.

Kolesterol Düzenleyicidir

Fıstık, içinde bulunan sağlıklı yağlar ile kolesterolün düzenlenmesine yardımcıdır. kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.

Kolon Kanserine Yakalanma Riskini Azaltır

Başta kolon kanseri olmak üzere, kansere karşı korunmada tüketilmesi gereken gıdaların başında gelir.

Yer Fıstığıyla Cildinizi Güzelleştirin!

İçerisindeki yüksek E vtiamini oranı ile güzelliğinize güzellik katar. Cildi nemlendirir. Cildin esnekliğini destekler, böylece ciltteki sarkmaları engeller. Ayrıca egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarına karşı da etkilidir.

Şimdi Satın Al

Yer Fıstığı Nasıl ve Nerede Yetişir?

Yer fıstığı;  diğer kuruyemişler gibi ağaçta yetişmez. Adından da anlaşılacağı üzere yerde, daha doğrusu toprağın altından yetişen bir bitkidir. Baklagildir.

Fıstık, sıklıkla kavrulmuş olarak tüketilir. Son zamanlarda çiğ olarak tüketilmeye de başlamıştır. Ayrıca fıstıkları çiğ olarak satın alıp evde kendiniz istediğiniz ölçüde kavurma yapmanız da mümkündür.

Kavrulmuş ya da çiğ olarak satın aldığınız yer fıstıklarını tüketmenin en keyifli yollarından bir tanesi de mutfak robotu yardımı ile kolayca hazırlayabileceğiniz yer fıstığı ezmesi olarak tüketmektir.

Şimdi Satın Al

Evde Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Haydi gelin hep beraber sağlıklı, yapay şeker içermeyen fıstık ezmesi hazırlayalım! Fıstık ezmemizi bal ile lezzetlendirelim!

  • Yarım kg kabuksuz yer fıstığı
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Eğer fıstıklarınız kabuklu ise kabuklarından ayırın. Eğer fıstıklarının kavrulmamış ise 200 derece fırında 10-15 dakika kadar yağını salması için ısıtma yapın. Arada fıstıkları sallayın. 10- 15 dakikanın sonunda fıstıkları fırından alın ve iç kabuklarından ayırın.

Fıstıkların soğumasını beklemeden, mutfak robotunuzun içerisine alın ve fıstıkları öğütün. Bu evrede sabırlı olmak gerekiyor. Fıstıkları arada makinanızı dinlendirmeyi unutmadan 10 dakika kadar, fıstıklar sıvılaşana kadar çalıştırmaya devam edin.

Fıstıklar sürülebilir kıvama geldiğinde makinanın içerisine bal ve sıvı yağı da ilave ediyoruz. Fındık yağı ya da tercih ettiğiniz başka bir sıvı yağ koyabilirsiniz. Bütün malzemeleri 1 dakika kadar daha mutfak robotumuzda karıştırıyoruz ve ev yapımı fıstık ezmesi hazır! Afiyet Olsun!

Şimdi Satın Al

Yer Fıstığı Besin Değerleri: Kaç Kalori?

100 gramında:

Kalori              567 kcal

Karbonhidrat    16.1 g

Lif                       8.5 g

Protein             25.8 g

Yağ                  44.2 g

Kalsiyum         92 mg

Demir              4.6 mg

Potasyum       705 mg

egepazarindan.com adresimiz üzerinden %100 yerli üretim kavrulmuş kabuklu yer fıstığı, kabuksuz çiğ yer fıstığı ve kabuksuz kavrulmuş yer fıstığı satın alabilirsiniz. Ürünlerimiz yeni mahsüldür. Muğla/ Menteşe yöresinde yetiştirilirler. Temiz tarım ürünüdür.

Güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

 

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce