Yer fıstığı yağı ya da kısaca fıstık yağı; yer fıstığı bitkisi tohumlarının sıkılması ile elde edilir.
Genellikle fırınlama, soteleme, kızartma ve diğer pişirme biçimlerinde kullanılır.Cilt ve saç bakımında da kullanılır. Bu tür çeşitli kullanımlar ülkemizde çok yaygın değildir.
Fıstık yağının görece yüksek bir dumanlanma noktasına vardır. BU yaklaşık yaklaşık 230 derecedir.
Yer fıstığı yağı, kronik hastalıklara karşı birçok koruyucu fayda sağlayan bir antioksidan olan E vitamini açısından zengindir.
Bu, sağlıklı yağ içeriğiyle birlikte, yer fıstığı yağının, aşırıya kaçmadan tükettiğiniz sürece diyetinize harika bir katkı olabileceği anlamına gelir.
Bir porsiyon (1 yemek kaşığı) fıstık yağı şunları içerir:
Fıstık yağı ayrıca aşağıdaki gibi besinler içerir:
Yer fıstığı yağı, kan şekeri seviyelerini düşük tutabilen antioksidanlar ve iyi yağlar bakımından yüksektir.
Bu yağı yemek pişirmek için kullanmak, aşağıdakiler dahil olmak üzere potansiyel sağlık yararları sağlayabilir:
Kalp sağlığı
Yüksek düzeyde E vitamini ve tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar ile fıstık yağı kalp için iyi olabilir.
Çalışmalar, doymuş yağların bu tür doymamış yağlarla değiştirilmesinin kalp hastalığı riskinin azalmasına katkıda bulunduğunu göstermiştir.
Diyabet Kontrolü
Bazı çalışmalar, doymamış yağları şeker hastalarında gelişmiş kan şekeri düzeyleriyle ilişkilendirmiştir. Doymuş yağlar yerine çoklu doymamış yağları tüketmek, kan şekeri düzeylerini düşük tutmaya yardımcı olan insülin sekresyonunu da artırabilir.
Düşük Kolesterol
Fıstık yağındaki tekli doymamış yağlar , “kötü” kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolünüzü düşürmenize de yardımcı olabilir.
Yüksek LDL, arterleri tıkayabilir veya bloke ederek kalp hastalığına ve felce yol açabilir.
Fıstık Yağının Zararları
Fıstık yağı bir dizi sağlık yararına sahip olsa da, birkaç önemli dezavantajı vardır.
Alerjiniz varsa veya çok miktarda başka omega-6 yağları tüketiyorsanız, bu potansiyel sağlık risklerinin farkında olmak gerekir:
Fıstık Alerjileri
Yer fıstığı alerjileri çocuklarda en yaygın alerjilerden biridir.Bir yer fıstığı alerjisi, anafilaksiye ve hatta ölüme yol açabilecek ciddi ataklara yol açabilir.
Ancak yer fıstığı yağının aynı ciddi alerjik reaksiyona neden olup olmayacağı net değildir. Rafine yer fıstığı yağı daha güvenli olabilirken, yer fıstığı alerjiniz varsa ham, soğuk preslenmiş çeşitler semptomlara neden olabilir.
Kalp hastalığı
Fıstık yağındaki omega-6 yağ asitleri, diyetiniz bu tür yağlardan çok fazla içeriyorsa zararlı olabilir. Birçok insan hali hazırda bitkisel yağlar, fast food ve birçok paketlenmiş üründe bulunan omega-6 yağları açısından yüksek bir diyet sürdürür.
Çalışmalar, omega-6 yağları ile artmış kalp hastalığı riski arasında bağlantılar bulmuştur. Bununla birlikte, ölçülü olarak yer fıstığı yağı tüketmek genellikle güvenli kabul edilir.
Fıstık yağı tıpkı yer fıstığında olduğu gibi kalori yüklüdür ve çok fazla tüketimi bu nedenle kilo alımına neden olabilir.
Öyle ki lapsül formu olarak tasarlanan ürünler çoğu zaman talep edilen bir kilo alımı için tüketilmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…