Yumurta kodları, satın aldığımız her bir yumurtanın üzerinde yer alması gereken ve yumurtanın niteliği hakkında detaylı bilgi veren kodlardır.
Bu kodlar aslında yasal bir zorunluluktur. Buna karşı pazarlarda hatta bazen marketlerde bile kodsuz yumurtalara rastlamak mümkündür.
Bu tür kodsuz ve kaynağı bilinemeyen yumurtaların satın alınması önerilmemektedir.
Kodlar, paket içindeki her bir yumurtanın üzerine damgalanmış olmalıdır. Bunun yanı sıra bazı firmalar bir tür kolaylık sunmak adına bu kodu kutunun üzerine de basmaktadır.
Kodlar yumurtaların Türkiye’de üretildiğini belirtir biçimde “TR” ibaresini içerir. TR ibaresinin hemen yanında üretimin yapıldığı ilin plaka kodu yer alır. Plaka kodunun hemen ardından ise yumurtaların üretildiği çiftliğin işletme kayıt numarası yer alır.
Bu detayların yanı sıra kodun en başında 0, 1, 2 ve 3 sayılarından bir tanesi yazılıdır.
Bu dört rakam yumurtanın üretim biçimi ile ilgili önemli detaylar verir. Örneğin üretimi yapan tavukların kafeslerde mi yaşadığını yoksa, serbest gezen tavuklar mı olduğunu bu kodlardan anlamak mümkündür. Tavukların beslenmesinde kullanılan yemlerin niteliği de gene bu kodlar ile kolayca anlaşılabilmektedir.
Kodun hemen altında da yumurtanın üretim tarihi yazmalıdır. Bu tarihten itibaren yumurtanın son tüketim tarihi 28 gündür.
– “0” ile kodlanan yumurtalar tamamen organik üretim ile elde edilir. Kullanılan yemler de gene organik sertifikalıdır. Tavuklara herhangi bir hormon verilemez.
Serbest gezen tavuk yumurtalarının kodudur. Tavukların kafes ya da kümeslerde yaşamadığını ifade eder. Tavukların beslenmesinde kullanılan yemler ve hormonlar ile ilgili bir kısıtlama yoktur.
Kümeslerde barınan tavukların yumurtasını ifade eder. Kümes içindeki tavuklar kısmi olarak gezebilir haldedir ve kafeslere konmamıştır.
Tavukların beslenmesinde kullanılan yemler ve hormonlar ile ilgili bir kısıtlama yoktur.
Piyasadaki en ucuz fiyata satılan ve en düşük niteliğe sahip yumurtaları ifade eder. Kafeslerde hiç gezmeyen tavukların yumurtalarıdır. Tamamen endüstriyel bir üretimin sonucu elde edilmiş yumurtalardır.
Tavukların beslenmesinde kullanılan yemler ve hormonlar ile ilgili bir kısıtlama yoktur.
Yalnızca “0” ile başlayan kodu olan yumurtalar organik yumurta niteliğine sahiptir.
Yumurta omega-3 bakımından zengin besinlerden bir tanesidir. Uzun zincirli omega-3 yağ asidi içerir. Ancak bir yumurtanın içerdiği omega-3 miktarı niteliğine göre büyük farklılıklar gösterir. Öyleki bir yumurtadaki omega-3 miktarının 100 ml ile 500 mg arasından değişebileceği iddialar arasındadır.
Tüm yumurtalar doğal olarak omega-3 içerir. Ancak bazı yumurtalar “omega-3 ile zenginleştirilmiş” etiketi ile satışa sunulur.
Bu şu anlama gelir: Tavukların beslenmesine daha yüksek miktarda yağ asidi için keten tohumu, alg veya balık yağı ilave edilir.
Bu biçimde yumurtların da omega-3 bakımından daha zengin olması amaçlanır. Selenyumlu yumurta da benzer bir biçimde elde edilir.
Bu işlemin gerçekten işe yarayıp yaramadığı bilinememektedir. Bunun yalnızca bir satış ve reklam stratejisi olup olmadığına dair yeterli veri bulunmamaktadır.
Yumurtalar beyazdan, koyu ve açık kahverengine dek farklı renk ve tonlarda olabilir.
Bu renk değişimleri aslından yalnızca tavuğun türü ile alakalıdır.
Değişen renkler; yumurtanın tadı, tavuğun beslenmesi veya kalitesi hakkında hiçbir ipucu vermemektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…