Zen meditasyonu, 7. yüzyıl Çin’indeki Tang Hanedanlığına kadar uzanan eski bir Budist geleneğidir.
Çin kökenlerinden, gelişmeye devam ettiği Kore, Japonya ve diğer Asya topraklarına yayılmıştır. Japonca “Zen” terimi, konsantrasyon veya meditasyon anlamına gelen Hint dhyana teriminin bir çevirisi olan Çince Ch’an kelimesinin bir türevidir.
Zen meditasyonu, hem yeni hem de tecrübeli meditasyoncular tarafından uygulanabilen geleneksel bir Budist disiplinidir.
Zen meditasyonunun birçok faydasından biri, zihnin nasıl çalıştığına dair iç görü sağlamasıdır. Diğer Budist meditasyon biçimlerinde olduğu gibi, Zen uygulaması da depresyon ve kaygı sorunlarıyla başa çıkmaya yardımcı olacak araçlar sağlamak da dahil olmak üzere insanlara sayısız şekilde fayda sağlayabilir.
Zen meditasyonu pratiği zihnin doğuştan gelen netliğini ve çalışabilirliğini ortaya çıkardığından, en derin amaç manevidir. Zen’de zihnin bu orijinal doğasını deneyimlemek, uyanışı deneyimlemektir.
Zen Budistleri için meditasyon, zihin akışında ortaya çıkan düşünce ve duyguları gözlemlemeyi ve salıvermeyi ve aynı zamanda beden ve zihnin doğasına dair içgörü geliştirmeyi içerir.
Gevşeme ve stresten kurtulmaya odaklanan birçok popüler meditasyon biçiminin aksine, Zen meditasyonu çok daha derinlere iner.
Zen, köklü sorunları ve çoğu zaman cevapları yokmuş gibi görünen genel yaşam sorularını ele alır ve bunu çalışma ve mantıktan ziyade pratik ve sezgiye dayalı olarak yapar. Zen/Ch’an, büyük Budist usta Bodhidharma tarafından “Öğretilerin dışında özel bir aktarım; kelimelere ve harflere dayanmayan; doğrudan insan kalbine işaret eden; doğayı görmek ve bir Buda olmak” olarak ifade edilir.
Meditasyon yapanlar, burma, yarım lotus veya Seiza pozu gibi rahat bir duruş almalıdır.
Yastıklı bir mat veya minder üzerine oturmak en iyisidir; bir sandalyede oturmak da kabul edilebilir. Farkındalık, belirli bir meditasyon nesnesine, genellikle nefesin gözlemlenmesine ve daha spesifik olarak karın bölgesine girip çıkma şekline yöneliktir.
Bu meditasyon şekli, nefes gibi bir odak noktasına dayanmaz. Burada meditasyon yapanlar, düşüncelerin yargılamadan, kavramadan veya reddetmeden zihinlerinden akmasına izin vermeyi öğrenirler.
Bu Zen Budist meditasyon tekniği, hiçbir meditasyon nesnesi, çapa veya içerik olmadan uygulanır.
Ciddi meditatörler, meditasyon merkezlerinde veya tapınaklarda düzenli olarak titiz grup meditasyonu uygularlar.
Bu yoğun meditasyon döneminde, uygulayıcılar zamanlarının çoğunu oturma meditasyonuna ayırırlar.
Her seans yaklaşık 30 ila 50 dakika sürer. Yürüyüş meditasyonu, kısa molalar ve yemeklerle dönüşümlü olarak yapılır.
Yemekler, uygulamanın bir parçası olarak, genellikle oryoki kaseleri ile sessizce yenir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…