Akasya balı; hafif tadı ve nötr aroması ile dünya da ilaç ve gıda takviyesi endüstrilerinin favorilerinden biridir.
Ülkemizde çiçek balı ya da çam balı kadar popüler olmasa da balın güçlü antioksidan aktivitesinden en iyi şekilde yararlamak için iyi bir seçenektir.
Akasya çiçeğini tozlaştıran arılar tarafından üretilen monofloral bir bal çeşididir.
Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’nın ılıman ve tropikal bölgelerine özgü olan bu çiçekleri üreten ağaç, kara akasya ağacı veya sahte akasya ağacı olarak da bilinen Robinia Pseudoancia’dır.
Ortalama boyu 5 ila 10 metre arasında olan çiçekleri sarıdır (bazı türlerde bu farklılık gösterse de) ve yoğun bir koku kaynağıdır.
Akasya Balı üretimi özellikle Doğu Avrupa ülkeleri ile İtalya ve bazı Asya ülkelerinde popülerdir. Ülkemizde de popülerliği gün geçtikçe artmaktadır.
Akasya Balının Tadı Nasıldır ?
Bu bal çeşidi, eşit derecede pürüzsüz, hafif ve nötr bir tat sunar. Yine, kullanımı mevcut olabilecek diğer tatları veya aromaları önemli ölçüde değiştirmediği için bu, Akasya Balı’nı birçokları için popüler bir seçenek haline getirir. Baskın ya da çok yüksek aromalı bir bal değildir.
Donar mı?
Elbette akasya balının da donma ihtimali vardır. Ancak çoğu bala kıyasla bu olasılık düşüktür.
Akasya Balı Nasıl Üretilir?
Üretim, bal arılarının çiçeklerden nektarı toplayıp aşağıdaki süreci başlattığı ilkbaharda gerçekleşir:
- Akasya çiçeklerinden nektarı toplarlar ve bunu ağızlarındaki bezlerden salgıladıkları bir enzimle harmanlarlar. Nektar, su içeriğini azaltmak için kovandaki diğer arılarla da paylaşılır.
- Su içeriği, kanatlarını çırpan arılar tarafından daha da azaltılır.
Akasya Balı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
- Güçlü antioksidan aktivite: Akasya Balı özellikle flavonoidler ve beta karoten de dahil olmak üzere antioksidan görevi gören diğer bitki bileşikleri açısından zengindir. Bunlar, diğer sorunların yanı sıra bazı kanser türleri ve kalp hastalığı gibi bazı kronik hastalıklara yol açabilen serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı hücreler için koruma görevi görür.
- Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
- Kalple ilgili diğer faydalar arasında “kötü” kolesterolü düşürme, trigliserit düzeylerini düşürme ve genel olarak kan dolaşımını iyileştirme yetenekleri yer alır.
Sonuç olarak, kalp hastalığı ve felç riskini azaltmakla bağlantılıdır.
- Akasya Balı antibakteriyel özellikler sunar . Etki etme şekli , Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa gibi antibiyotiğe dirençli bakteriler de dahil olmak üzere belirli bakterileri ortadan kaldırdığı gösterilen bir asit olan küçük miktarlarda hidrojen peroksit salmasıdır.
- Bu bal çeşidi, müshil özellikleri ve bağırsak iltihabını azaltma dahil olmak üzere sindirim sistemi ile ilgili faydalar da gösterir.
- Bal ayrıca rahatlatıcı ve sakinleştirici etkileriyle bilinir ve sinir sistemine bağlı bir dizi rahatsızlıkta olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca stres, kaygı veya uykusuzluk gibi hastalıklara da iyi gelebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu