Boğaz ağrısı için bitki çayı tarifinine ihtiyaç duyuyorsanız bu yazı sizin için!
Peki bu sağlıklı çayın içinde neler olacak?
Hatmi kökü ve Kaygan Karaağaç Kabuğu – Su ile karıştırıldığında, bu otlar, tahriş olmuş boğaz mukozasını kaplayan ve yatıştıran müsilajlı (jel benzeri) bir kıvama dönüşür.
Meyan Kökü – Bu bitki uzun süredir halk hekimliğinde boğaz ağrısını hafifletmek için kullanılmaktadır ve güncel araştırmalar bu yaklaşımda hikmet olduğunu göstermektedir. Örneğin, yakın tarihli bu çalışma, meyan kökü suyunun gargara olarak kullanılmasının, ameliyattan sonra hastaların boğazlarını yatıştırdığını bulmuştur.
- Nane Yaprağı – Yapraklar iltihaplı mukoza zarlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek bir bileşik olan mentol içerir. Nane ayrıca sindirimi destekler ve genellikle mide rahatsızlığına yardımcı olmak için tüketilir.
- Rezene Tohumu – Rezeneyi dahil etmemizin ana nedeni, boğaz ağrısına yardımcı olması, sindirimi desteklemesi ve şişkinliği kolaylaşması ve bunların yanı sıra çaya hoş bir aroma sağlamasıdır. Öksürük üzerindeki etkisinin kaynağı barındırdığı alfa-pinen adı verilen bir bileşendir.
- Limon ve Zencefil – Bu klasik kombinasyon, ısıtıcı ve bağışıklığı destekleyici özellikleriyle ünlüdür. Ayrıca lezzetlidir.
Boğaz Ağrısı için Bitki Çayı Tarifi
Malzemeler
- Bir su bardağından biraz daha fazla temiz su
- Bir buçuk çay kaşığı hatmi kökü (küçük parçalar halinde kesilmiş)
- Bir buçuk çay kaşığı kaygan kara ağaç kabuğu
- Yarım çay kaşığı meyan kökü (lif ya da çubuk olarak tercih edilebilir)
- Bir buçuk çay kaşığı taze nane yaprağı (havanda ezilmiş)
- 2 çay kaşığı rezene tohumu (havanda ezilmiş)
Hazırlanışı
- Tüm malzemeleri küçük bir tencereye ekleyin, tencerenin kapağını kapatın ve iyice azaltın ve 20 dakika boyunca en düşük ısıda bırakın.
- Süre sonunda bitkileri süzün ve servis edin.
- Çay, meyan kökü nedeniyle doğal olarak tatlı olacaktır, ancak istenirse bal ve limon ekleyebilirsiniz.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu