Canavar otu; kanser otu, aslan ağzı, orobanş, sümbül otu, bostan bozan ya da toraman gibi isimlerle de bilinen bir bahçe zararlısıdır.
Hoş kokuludur, güzel bir görüntüye sahiptir. Ancak önlem alınmaz ise kısa sürede tüm bahçeyi ele geçirir ve ekinlerin yok olmasına neden olur.
Canavar Otu Fotosentez Yapar mı?
Fotosentez yapamayan ve klorofil barındırmayan bu parazit canlı bostan yapanların en büyük kabuslarından bir tanesidir.
Mavi Çiçekli Canavar Otu
Bu otun farklı alt türleri vardır. Farklı renklerde, farklı şekillerde olabilir. En yaygın olanı mavi çiçekli canavar otudur.
Bitkilerin topraktan aldığı besinin neredeyse tamamını emerek hayatta kalan bu parazit canlı; bostan sebzelerinin gelişimini engeller. Hatta çoğu zaman ölmelerine de sebep olur.
Domates, patlıcan, biber, bakla, tütün, ayçiçeği, patates, soğan bostan bozan istilasının en yaygın görüldüğü tür ekinlerdir.
Buğday, arpa, mısır gibi türlerde ise canavarotu sorunu yaygın değildir.
Oldukça hızlı biçimde tarlalara yayılabilmektedir. Ve çok dayanıklı bir tür olduğu için mücadelesi de bir hayli zordur.
Canavar Otu Mücadelesi
Bu canlı ile tarlalarla mücadele oldukça zorludur.
Kimyasallara karşı dirençli olan canavar otu ile mücadelede en etkili yöntem açıkça el ile temizleme yöntemidir.
Tarlada görülmeye başlandığında zemin toprağı nemli hale getirilmeli ve istilacı bitki köklerinden yolunarak tarladan temizlenmelidir.
Canavar otu, toprak altında 10 seneden daha fazla canlı kalabilen sıradışı bir canlıdır. Tarladan temizlendikten sonra yakılarak imha edilmesi önerilir.
Bu mümkün değil ise toplanan bitkiler poşetlenerek bostandan uzak bir yere taşınmalıdır.
Orobanş ile mücadele için “şu” kimyasalı kullanın ve ondan tamamen kurtulun gibi kesin bir çözümden söz edilememektedir.
Ancak hayvan gübresi kullanımının belli bir oranda mücadelede etkili olduğu bilinir.
Canavar otunun çeşitli alt türleri olduğundan söz etmiştir. Sizin bahçenizin hangi alt türün istilası altında olduğunu bilmek ve buna göre çeşitli önlemler almak da oldukça akıllıcadır.
Örneğin yaygın tür canavaotu ile mücadelede keten tohumu ekimi yapılabilir.
Ama bu her tür orobanş için etkili olmayacaktır.
Bazı alt türler ile mücadele de buğday ve arpa ekimi yapıldığı da bilinmektedir.
Canavar Otu Faydaları Neler?
Ekinler için sayısız zararı olan bu parazit bitkinin insan sağlığı için ise çeşitli faydaları olabileceği düşünülmektedir.
Özellikle solunum yolu şikayetleri, öksürük, grip, soğuk algınlığı gibi sorunlarda kullanıldığı bilinmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu