Çirkin çarşamba – Škaredá středa; Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da kutlanan geleneksel bir hristiyan tatili olan “Kül Çarşamba” anlamına gelir. Casus çarşamba olarak da anılır.
Bu tatil, Hristiyanların Kutsal Hafta’ya girişini işaret eder ve Paskalya’nın başlangıcını belirler. Genellikle Şubat sonu ile Mart başı arasında, yani Paskalya’dan 46 gün önce gerçekleşir. Çirkin Çarşamba, Ortaçağ döneminden kalma bir gelenektir ve Hristiyan inancına göre oruç tutma döneminin başlangıcıdır. Bu dönemde Hristiyanlar, Paskalya’ya hazırlık olarak 46 gün boyunca oruç tutarlar, manevi arınma ve ruhsal yenilenme sürecine girerler.
Škaredá středa’nın en belirgin özelliği, kilisede dualar ve ayinlerin gerçekleştirilmesinin yanı sıra, kilise liderlerinin cemaatin alınlarına kül sürmesidir. Bu ritüel, insanların toprağa dönüşlerini ve ölümlülüklerini hatırlatırken, aynı zamanda manevi bir yenilenmeyi ve arınmayı da simgeler. Kül, geleneksel olarak Palm Pazarı’nda (Vetřelci ve Kameníci) veya önceki yılın Palm Pazarı’nda kutsal ateşte yakılan palm dallarından elde edilir.
Çirkin Çarşamba, geleneksel olarak sadece Hristiyan inananlar arasında kutlanır ve Hristiyan toplulukları, oruç tutarak ve manevi bir içsel yolculuğa çıkarak bu dönemi kutlarlar. Oruç dönemi boyunca, et ve et ürünleri gibi bazı gıdaların tüketimi sınırlıdır ve bazı insanlar bu süre zarfında tamamen vegan veya vejetaryen diyetlere geçerler.
Škaredá středa, Paskalya öncesi Hristiyan topluluklarında önemli bir dönüm noktasıdır ve insanları manevi hazırlıkları ve ruhsal arınmaları için teşvik eder. Bu gün, Hristiyan inancının temel prensiplerinden birini vurgular: arınma, tövbe ve manevi yenilenme.