Demir takviyesi, vücudun ihtiyaç duyduğu demir miktarını sağlamak için alınan bir takviyedir. Demir, vücutta kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan bir mineraldir. Kırmızı kan hücreleri oksijeni akciğerlerden vücudun diğer bölgelerine taşır ve bu nedenle demir, vücudun normal fonksiyonları için hayati önem taşır.
Demir eksikliği, en yaygın beslenme eksikliklerinden biridir. Demir eksikliği; yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon eksikliği, baş dönmesi ve soluk cilt gibi semptomlara neden olabilir. Demir eksikliği, aynı zamanda bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelmeye de neden olabilir.
Demir takviyesi, vücutta yeterli miktarda demirin olmadığı durumlarda alınır. Takviyeler oral tablet, kapsül veya sıvı formda mevcuttur ve doktorunuzun önerdiği dozda alınmalıdır.
Demir takviyesi, birçok insan için faydalı olabilir. Ancak, demir takviyesi almadan önce mutlaka bir doktorla konuşmak önemlidir. Çünkü demir takviyeleri bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir ve bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Öncesinde bir kan testi yaptırmak da önemlidir, böylece doktorunuz vücudunuzdaki demir seviyesini kontrol edebilir ve doğru dozu önerir.
Demir Takviyesi Ne Zaman Alınır?
Demir eksikliği anemisi, gebelik, doğum öncesi dönem, aşırı kan kaybı, bazı kanser türleri ve bazı ilaçların neden olduğu demir emiliminde bozukluklar neticesinde sıklıkla takviyelere başlanır.
Demir eksikliği anemisi, en yaygın demir eksikliği nedenidir. Bu durumda, vücut kırmızı kan hücreleri yapmak için yeterli demir üretemez ve anemiye neden olur.
Demirin iyi bir etki göstermesi için sabah erken saatlerde alınması gerekir çünkü bu saatlerde vücut uzun bir uykudan yeni geçmiştir ve bu dönem vücuttaki kalsiyum ve demir düzeylerinin düşük seviyede olduğu dönemdir. Bu nedenle her gün sabahları demir alınması uzmanların tavsiye ettiği şeydir.
Demir en iyi aç karnına emilir çünkü yiyecekler bu önemli mikro besinin emilimini azaltır. Kahvaltıdan en az 30 dakika önce veya 2 saat sonra demir almak en iyisidir.
Ayrıca, demir takviyeleri kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi diğer minerallerin emilimini azaltabilir. Bu nedenle, demir takviyeleri ve multivitaminler arasında en az 2 saat ara vermek en iyisidir.
Demir Hapı İçince Ne Yenmez?
Takviyeler ve kahve, çay gibi tanen içeren içeceklerin birlikte alınması önerilmez. Bu içecekler, demirin emilimini azaltır ve vücudunuzun demir takviyesini yeterince emmesine engel olabilir.
Süt, peynir, yoğurt ve kalsiyum takviyeleri gibi kalsiyum zengini yiyecekler, demir haplarının emilimini azaltabilir.
Fasülye, mercimek ve nohut gibi bakliyatlar yüksek proteinli ve yüksek demir içeriğine sahip yiyeceklerdir. Ancak, bu yiyeceklerde bulunan fitatlar, demirin emilimini azaltabilir.
Yüksek lifli gıdalar, özellikle tam buğday, kepekli ekmek ve tahıllar, demir haplarının emilimini azaltabilir.
Yüksek yağlı gıdalar da demir hapının emilimini yavaşlatabilir.
B12 ve Demir İlacı Birlikte Kullanılır mı?
Demir ve B-kompleks vitaminleri birbirleriyle olumsuz etkileşime girmezler, bu nedenle iki takviyeyi aynı anda alma konusunda herhangi bir endişe yoktur.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu