Dikkat Eksikliğine Bitkisel Çözüm
DEBH için alternatif tedaviler vardır, ancak bunların etkinliğini kanıtlayan sınırlı bilimsel kanıt vardır. Özel diyet savunucuları, şekerli gıdaları, yapay gıda boyalarını ve katkı maddelerini ortadan kaldırmanın ve daha fazla omega-3 yağ asidi kaynağı tüketimine vurgu yapmaktadır.
Yoga ve meditasyon yardımcı olabilir ve neurofeedback eğitimi başka bir seçenektir. Bu terapötik seçeneklerin tümü, DEHB belirtileri üzerinde bir miktar etkiye sahip olabilir. Peki ya doğal bitkiler bu konuda yardımcı olabilir mi?
Dikkat Eksikliğine Bitkisel Çözüm Mümkün mü?
Brahmi
Brahmi (Bacopa monnieri); Hindistan’da yabani olarak yetişen bir bataklık bitkisidir. Bitkinin yapraklarından ve saplarından kullanılır.
Beyin fonksiyonlarını ve hafızayı geliştirmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar karışıktır, ancak bazıları olumlu olmuştur.
Bitki, günümüzde DEHB için alternatif bir tedavi olarak sıklıkla tavsiye edilmektedir. Daha önceki çalışmalar nedeniyle araştırmalar artmaktadır.
6 ila 12 yaş arası 31 çocuğu kapsayan bir çalışma, 6 ay boyunca günde 225 mg brahmi özü almanın, çocukların yüzde 85’inde huzursuzluk, zayıf öz kontrol, dikkatsizlik ve dürtüsellik gibi DEHB semptomlarını önemli ölçüde azalttığını bulmuştur.
Dikkat Eksikliğine Bitkisel Çözüm: Çam Kabuğu Özü
Çam kabuğu özü, proantosiyanidin adı verilen doğal bileşikler içerir.
Araştırmacılar, 2006’da yapılan bir çalışmada DEHB’si olan 61 çocuğa 4 hafta boyunca günde bir kez 1 mg çam kabuğu özü veya plasebo verdi.
Sonuçlar, çam kabuğu özünün hiperaktiviteyi azalttığını ve dikkat ve konsantrasyonu geliştirdiğini gösterdi.
Ginkgo Biloba Dikkat Eksikliği İlişkisi
Ginkgo biloba, hafızayı iyileştirmek ve zihinsel keskinliği artırmak için uzun süredir tavsiye edilmektedir.
DEHB’de ginkgo kullanımına ilişkin çalışma sonuçları karışıktır. Örneğin, 2014 yılında yapılan bir araştırma, ginkgo özü alan DEHB’si olan kişilerde semptomların düzeldiğini bulmuştur. 3 ila 5 hafta boyunca günde 240 mg Ginkgo biloba ekstresi alan çocuklar, birkaç olumsuz yan etki ile DEHB semptomlarında azalma göstermiştir.
2010’dan başka bir çalışma, biraz farklı sonuçlar bulmuştur. Katılımcılar 6 hafta boyunca bir doz ginkgo biloba veya metilfenidat (Ritalin) almıştır. Her iki grup da iyileştirmeler yaşanmıştır, ancak Ritalin daha etkili netice vermiştir.
Yine de, bu çalışma ginkgo bilobanın potansiyel faydalarını da göstermiştir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu