Doğum sonrası depresyon ya da lohusa depresyonu(postpartum depresyon veya PPD), doğumdan sonra annelerde ortaya çıkan bir depresyon türüdür. Doğum sonrası depresyon, doğumdan sonraki ilk birkaç hafta veya aylarda ortaya çıkabilir ve tedavi edilmezse uzun sürebilir.
Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?
PPD semptomları, genellikle doğum sonrası üzüntü ve hüzün hisleriyle birlikte yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı veya aşırı yeme, uyku sorunları, aşırı endişe, konsantrasyon bozukluğu, irritabilite, duygusal dalgalanmalar, değersizlik hissi, bebeğe veya kendine zarar verme düşünceleri, aşırı endişe gibi belirtiler içerebilir.
Neden Olur?
PPD’nin nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte hormonal, psikolojik, genetik, sosyal ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun rol oynayabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, doğum sonrası yaşam tarzı değişiklikleri, uykusuzluk ve yeni ebeveynlik rolü gibi faktörler de PPD’yi tetikleyebilir.
PPD tedavisi, ilaçlar, psikoterapi veya her ikisi de dahil olmak üzere farklı yöntemlerle yapılabilir. PPD teşhisi konulduğunda, tedavi edilmesi önemlidir çünkü tedavi edilmediği takdirde, semptomlar kötüleşebilir ve uzun vadeli etkileri olabilir.
Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Atlatılır?
Doğum sonrası depresyon (PPD), profesyonel yardım alınmadan önce genellikle kendiliğinden geçmez. Ancak, doğum sonrası depresyonu yönetmek ve atlatmak için yapabileceğiniz birkaç şey şunlardır:
- Kendinize zaman ayırın: Bebek bakımı yoğun olabilir ancak kendinize zaman ayırmak da önemlidir. Kendinizi dinlendirmek, kitap okumak, hobi edinmek gibi aktivitelerle kendinizi şımartın.
- Destek sistemine sahip olun: Aile ve arkadaşlarınızın desteğini almak, sizi rahatlatmak ve motive etmek için önemlidir. Ayrıca, doğum sonrası depresyonu yönetmekle ilgili daha fazla bilgi edinmek için destek gruplarına katılabilirsiniz.
- Düzenli egzersiz yapın: Düzenli egzersiz yapmak, doğum sonrası depresyonu yönetmek için etkili bir yöntemdir. Egzersiz, serotonin ve endorfin gibi doğal “iyi hissetme” kimyasallarının salınmasına yardımcı olur.
- Beslenmenize dikkat edin: Doğru beslenme, PPD ile mücadelede önemlidir. Düzenli ve dengeli bir beslenme programı, kendinizi daha enerjik hissetmenize ve depresyon semptomlarını hafifletmenize yardımcı olabilir.
- Uyku düzenine dikkat edin: Bebeğinizin uyku düzenine ayak uydurmak zor olabilir, ancak yeterli uyku almak doğum sonrası depresyonun yönetilmesinde önemlidir. Bebeğinizi uyandıracak bir alarm kurarak birkaç saat uyumanızı sağlayacak biriyle destek isteyebilirsiniz.
- Profesyonel yardım alın: Doğum sonrası depresyonun semptomları şiddetliyse ve kendinizle başa çıkmakta zorlanıyorsanız, profesyonel yardım almayı düşünün. Psikologlar, psikiyatristler ve diğer sağlık profesyonelleri, PPD ile mücadele etmenize yardımcı olabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu