Dukan diyeti, Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan tarafından geliştirilen yüksek proteinli bir diyet programıdır. Diğer düşük karbonhidratlı diyetler gibi, karbonhidrat tüketimini sınırlar ve yüksek protein, düşük yağlı gıdaların tüketimini önerir.
Diyet, dört aşamadan oluşur:
- Aşama: Atak
- Bu aşamada, yüksek proteinli yiyecekler tüketilir. Sadece protein içeren gıdalar (özellikle yağsız et, balık, süt ürünleri, yumurta ve tofu) tüketilir. Aşama bir ila yedi gün arasında değişebilir ve diyetin en kısıtlı aşamasıdır.
- Aşama: Seyir
- Bu aşamada, atak aşamasında tüketilen proteinlere sebzeler eklenir. Sadece protein içeren yiyeceklerden oluşan bir günün ardından, bir sonraki gün sebzelerle birlikte protein tüketilir. Sebzeler, sınırlı bir şekilde tüketilir ve birkaç hafta veya daha fazla sürebilir.
- Aşama: Konsolidasyon
- Bu aşamada, yavaş yavaş normal diyetinize geçiş yaparsınız. Sebze, protein ve küçük miktarlarda meyve, ekmek ve peynir tüketebilirsiniz. Bu aşama, kilonuzu tutmanıza yardımcı olacak bir süreçtir ve aşama başına kaybedilen kilograma göre bir “konsolidasyon günü” ilave edilir.
- Aşama: Süreklilik
- Bu aşama, ömür boyu sürmesi gereken bir aşamadır. Normal bir diyet düzeni sürdürülür ancak haftada en az bir gün, sadece protein içeren yiyecekler tüketilir. Bu süreçte, egzersiz ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleri de önemlidir.
Dukan diyeti programı, aşırı yüksek protein tüketimi nedeniyle bazı sağlık riskleri taşıyabilir. Ayrıca, yüksek protein tüketiminin uzun vadede sağlık sorunlarına neden olabileceği de bildirilmiştir. Bu nedenle, Dukan diyeti programına başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.
Dukan Diyeti Atak Evresi
Dukan diyetinin ilk aşamasına “atak evresi” denir. Bu aşama, Dukan diyetindeki dört aşamalı programın ilk aşamasıdır ve diğer aşamalara kıyasla en kısıtlı olanıdır.
Atak evresi, sadece yüksek proteinli gıdaların tüketildiği bir aşamadır ve karbonhidratlar tamamen kesilir. Bu aşama, vücudun hızlı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur ve genellikle 2 ila 7 gün sürer. Atak evresi boyunca, et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, sıfır yağlı yoğurt, yulaf kepeği, soğan, sarımsak, salatalık, kereviz, mantar gibi yüksek proteinli ve düşük yağlı gıdalar tüketilir.
Ancak, atak evresinde tüketilen gıdaların besleyici olması ve yeterli miktarda vitamin ve mineral içermesi önemlidir. Atak evresi sonunda, diyetin ikinci aşamasına geçilir ve sebzeler gibi diğer besin grupları da yavaş yavaş eklenir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu