Fermente sarımsak turşusu tarifi; sarımsaklı ekmek, sarımsaklı patates püresi gibi çok çeşitli alternatif menülere ekleyebileceğiniz çok sağlıklı ve leziz bir tarifi.

Haydi gelin tarifin detaylarına ve bu tarifi nerelerde, nasıl kullanabileceğimize daha yakından bakalım!

Fermente sarımsak, tıpkı kavrulmuş sarımsak gibi yumuşacıktır. Fakat fermente edilmiş olan sarımsak, kavrulmuş olanın aksine vitamin kaybına uğramamış aksine enzimlerce zenginleşmiştir.

Fermente sarımsak turşusu hazırlamak için başlangıç mayasına ya da probiyotik süreci başlatıcı özel bir ürüne ihtiyaç duymayız.

Sarımsak, her gün beslenmemizde yer vermemiz gereken çok özel bir besindir. Polifenoller, flavonoidler, organosülfür bileşikleri, B6 vitamini, C vitamini ve çeşitli mineraller içerir.

Sindirim sistemimiz için eşsiz bir dost olan sarımsak, prebiyotik özelliktedir.

Fermente Sarımsağın Faydaları Neler?

Fermente edilmiş diğer sebzelerde olduğu gibi yani lahana ya da salatalık turşusunda olduğu gibi  fermente sarımsak da bağırsaklardaki faydalı bakterileri destekler ve zararlı bakterilerin azalmasına yardımcı olur.

Fermente edilmiş sarımsağın, besin değerlerinde artış gözlenir.fermente sarımsak tarifi

Fermente sarımsakta, çiğ sarımsakta olmayan K vitamini vardır.

Fermente Sarımsak Nasıl Kullanılır?

Bu leziz mi leziz, faydalı besini değerlendirmenin çok çeşitli yolları vardır.

Çiğ sarımsağı kullandığımız neredeyse her tarifte fermente ettiğimiz sarımsağı da rahatlıkla kullanabiliriz.

Fakat fermente sarımsaktan en yüksek verimi almak istiyorsak, onu ısıya maruz bırakmadan değerlendirmemiz gerektiğini de belirtelim.

Fermente sarımsak, çiğ sarımsağa göre daha az aromalıdır. Bu özelliği ile tariflerde, normal çiğ sarımsaktan daha fazla miktarlarda kullanılırlar.

Sarımsaklı tereyağı, salata sosu, pesto sosu, salsa sosu ve humus fermente sarımsağın en yakıştığı tariflerdir.

Ayrıca fermente sarımsak, evde hazırlanan turşulara da eklenebilir.

Fermente Sarımsak Turşusu Tarifi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sarımsak Turşusu Püf Noktaları

Mutlaka kaynağını bildiğiniz, güvenilir yerli sarımsak tercih edin. Işıl işlem görmüş sarımsaklarda fermantasyon sürecini başlatacak yararlı bakteriler bulunmaz!

Fermentasyon için, çeşme suyu değil içme suyu kullanın. Çeşme suyundaki klor yararlı bakterileri öldürür!lakto fermente sarımsak tarifi

Fermentasyon boyunca ara ara kavanozun kapağını açın ve biriken gazı çıkarın!

Fermentasyon sırasında kullanacağınız ekipmanların hijyenine ekstra özen gösterin. Kavanoz kapağının yeni ve daha önce kullanılmamış olması önemlidir. Kauçuk contalı kavanozlar da tercih edilebilir.

Fermente Sarımsak Turşusu Tarifi

Kavanozun 4’te 3’ü kadar soyulmuş sarımsağı sık sıkı yerleştirin. Sarımsakların suyun yüzeyine çıkıp küflenmesini önlemek için küçük bir taş kullanabilirsiniz.

Sarımsakların ve taşın üzerine tuzlu suyu ekleyin.

Tuzlu su için oran 1 litre su için tepeleme 2.5 yemek kaşığı kaya tuzu kadar olmalıdır. Ilık su tercih edin, tuzun suyun içinde tamamen eridiğinden emin olun.

Kavanozu kapatın ve direkt güneş almayan bir yerde saklayın. Her gün bir kere kapağı açın ve biriken gazı çıkarın.

Sarımsak Turşusu Kaç Günde Olur?

Fermente sarımsağınız ortalama 10 günde hazır olacaktır. 5 günden daha kısa 15 günde daha fazla bekletmeniz önerilmez.

Yemeye başladığınızda kavanozu buzdolabında saklamalısınız. Afiyet Olsun.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

    Kargo hesapla