Fethiye Tahini, Muğla bölgesinin tescilli lezzetlerinden bir tanesidir. Bu tahinin başka bölgelerde ve yörelerde üretilen tahinden birkaç bakımdan farklılıkları vardır.
Bu farklılıkların ilki tahinin hazırlandığı susamlardan kaynaklarınır. Fethiye tahini ve daha sonrasında Fethiye tahin helvası hazırlamak için altın susam ya da sarı susam adı verilen; bölgede yetişen susamlar kullanılır.
Bu yerli tohum susamlar açık renkli susamlardır. Bu karşın Fethiye tahini oldukça koyu renkli (NEREDEYSE KAHVERENGİ), kıvamlı ve yağlı bir tahindir. Bu kıvamın ve rengin kaynağı ise tahinin ÇİFTE KAVRULMUŞ olarak hazırlanmasıdır.
Çifte kavurmal işlemi esnasında tohumlar standart bir kavurmanın nereyse iki katı süre ile kavrulmuş olur. Ve tahin yapımında kullanılacak susamlar artık oldukça esmerdir.
Fethiye Tahini Nasıl Hazırlanır?
Geleneksel eski tarihli uygulamalarda tahin bölgede su değirmenleri kullanılarak hazırlanmaktadır. Ancak günümüzde bu işlem için su değirmenleri yerine elektrikli modern aletler tercih edilmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu