GAPS diyeti, Dr. Natasha Campbell-McBride tarafından geliştirilen ve sindirim sistemi ve beyin sağlığına odaklanan bir diyet programıdır.

Gaps diyeti açılımı: Gut and Psychology Syndrome” (Bağırsak ve Psikolojik Sendrom) kısaltmasıdır ve bağırsak sağlığı ile psikolojik sağlık arasındaki bağlantıya vurgu yapar.

Program; bağırsak floralarını yeniden dengelemek ve sindirim sistemi hasarını onarmak için tasarlanmıştır.

İşlenmiş yiyecekler, şeker, tahıllar ve nişasta gibi bazı gıdaları kısıtlar ve fermente sebzeler, kemik suyu, organik et, balık ve sağlıklı yağlar gibi doğal, tam gıdaları yemeyi vurgular.

GAPS diyeti, sindirim sistemi sorunları olan kişilerde semptomların azaltılmasına ve bağırsak sağlığının geliştirilmesine yardımcı olabilir. Özellikle, irritabl bağırsak sendromu (IBS), ülseratif kolit, Crohn hastalığı, otoimmün hastalıklar ve diğer sindirim problemleri olan kişilerde faydalı olabilir.

GAPS diyeti, birçok adımdan oluşan bir protokol içerir ve uzun vadeli bir diyet planıdır. Bu nedenle, diyeti uygulamadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.

Bağırsak Temizleme Kürü & Detoksu

Gaps Diyeti Yasaklar Nelerdir?

Diyet; bazı yiyecekleri kısıtlar veya yasaklar. Bu diyet, özellikle sindirim sistemi sorunları olan insanlar için tasarlanmıştır. Diyetin amacı, bağırsak sağlığını iyileştirmek ve diğer sağlık sorunlarını azaltmak veya ortadan kaldırmaktır.

GAPS kapsamında, şekerli ve işlenmiş gıdalar, yapay tatlandırıcılar, glütenli tahıllar (buğday, arpa, çavdar), süt ürünleri (çok küçük miktarlarda fermente süt ürünleri hariç), nişastalı sebzeler (patates, mısır, kabak, pancar), bazı meyveler (kuru meyveler, muz, kavun), bazı kuruyemişler (yer fıstığı, fındık) ve bazı yağlar (kanola yağı, ayçiçeği yağı) gibi gıdalar yasaktır veya sınırlandırılmıştır.

Fakat diyetin yasakladığı veya sınırlandırdığı yiyeceklerin yerine geçecek sağlıklı alternatiflerin bulunması önemlidir.

Gaps Diyeti Kimlere Uygulanır?

özellikle sindirim sistemi sorunları olan kişilere uygulanır. Ayrıca bağışıklık sistemi sorunları, alerjiler, otizm spektrum bozukluğu, depresyon, anksiyete ve hiperaktivite gibi diğer sağlık sorunlarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Özellikle çölyak hastalığı, irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve diğer inflamatuar bağırsak hastalıkları gibi sindirim sistemi sorunları olan kişiler için faydalı olabilir.

Bununla birlikte, diyetin herkes için uygun olmadığı ve uygulanmadan önce bir sağlık uzmanına danışılması gerektiği unutulmamalıdır.

Candida Diyeti Listesi: Candida Yasak Yiyecekler

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

    Kargo hesapla