Geçirgen Bağırsak Sendromu Diyeti Nedir?
Geçirgen bağırsak sendromu, bağırsakların iç yüzeyindeki hücreler arasındaki sıkılık bağlantılarının zayıflaması sonucu, bağırsakların normalden daha fazla geçirgen hale gelmesi durumudur. Normalde, bağırsaklar, yalnızca besinlerin emilmesine izin verirken, zararlı maddelerin geçişine izin vermezler. Ancak, geçirgen bağırsak sendromu olan kişilerde, bağırsaklar zararlı maddelere, toksinlere ve sindirim sırasında oluşan atık maddelere izin verebilirler.
Geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri; karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal, kabızlık, yorgunluk, baş ağrısı, cilt problemleri ve bağışıklık sistemi sorunları gibi çeşitli semptomlar olabilir.
Geçirgen bağırsak sendromu, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir, örneğin stres, kötü beslenme, antibiyotik kullanımı, bağırsak enfeksiyonları, inflamatuvar bağırsak hastalığı (IBD), çölyak hastalığı ve diğer sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi faktörler etkili olabilir.
Tedavisi altta yatan nedenlere ve semptomlara bağlı olarak değişebilir. Sağlıklı bir diyet, prebiyotikler ve probiyotikler içeren takviyeler, bağırsak duvarını onarmaya yardımcı olabilecek besinler, egzersiz ve stres yönetimi tedavi seçenekleri arasındadır. Ayrıca, ilaçlar da semptomları hafifletmek için kullanılabilir.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Diyeti
- Tahıl ve nişastalı gıdaları sınırlandırın: Bu gıdalar, sindirim sistemine zarar veren inflamatuar maddeler içerebilir. Bu nedenle, glütensiz tahıllar (pirinç, quinoa, yulaf) ve sebzeler gibi nişastalı yiyecekleri azaltmak önemlidir.
- Zararlı yiyeceklerden kaçının: Şekerli yiyecekler, işlenmiş gıdalar, gazlı içecekler, trans yağlar, kafein ve alkol gibi yiyeceklerin sınırlandırılması veya tamamen çıkarılması gerekmektedir.
- Proteinleri doğru şekilde seçin: Anti-enflamatuar özellikleri olan protein kaynaklarına öncelik vermek gerekir. Buna örnek olarak, avokado, ceviz, badem, somon, hindiba ve ıspanak gibi yiyecekler verilebilir.
- Probiyotik ve prebiyotik yiyecekler ekleyin: Fermente edilmiş yiyecekler (kefir, turşu, yoğurt), probiyotik takviyeler ve prebiyotik yiyecekler (muz, soğan, sarımsak) bağırsak sağlığına yardımcı olabilir.
- Bol bol su tüketin: Susuz kalmak, bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Günde en az 8-10 bardak su içmek önemlidir.
- Günlük lif alımını artırın: Kabızlığı önlemek için günde en az 25-30 gram lif tüketmek önemlidir. Bu lif kaynakları arasında, sebzeler, meyveler ve tam tahıllar bulunur.
- Günlük egzersiz yapın: Düzenli egzersiz, sindirim sistemi sağlığını iyileştirir ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu