Katuki, kadugurohini, kurroa ya da kutki Hindistan’da dağlık arazilerde yetilen geleneksel bir bitkidir. Himalayalarda yaygındır ve kendiliğinde yetişir.
Latince ismi: Picrorhiza kurroa
Bu bitki ayuverda tıbbında önemli bir yere sahiptir. Oldukça nadir olan bitkinin özellikle kök kısımları kıymetlidir.
Katuki kökleri zerdeçal, zencefil gibi çok yaygın bilinen bitkilerden olmasa da ayurvedik tıbba meraklı olanlarca tanınır ve kullanılır.
Bu kok bitkinin tadı bir hayli acıdır ve lezzeti için değil yalnızca şifa amaçlı kullanılır.
Katuki Faydaları Neler?
Ayurveda tıbbında bitki yaygın biçimde vücut ısısını düşürmek amacıyla kullanılır.
Bitkinin, ani titreme ve vücut ısını yükselten iltihabı yatıştıran ve bunlarla savaşan güçlü ateş düşürücü özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.
Bu amaçla Hindistan’da ılık su ya da sade yağ (ghee) ile birlikte kullanılır. Ya da tamamen toz hale getirildikten sonra yemelere eklenir.
Hava kirliliği, mevsimsel geçişler veya viral enfeksiyonlar kaynaklı solunum şikayetleriden kurtulmak amacıyla da kullanıldığı bilinmektedir.
Bitki tahriş edici maddelerin doğal olarak vücut dışına atılmasına yardımcı olabilmektedir.
Tıpkı zerdeçal gibi, katuki de cildi yatıştıran etkilere sahiptir. Ciltteki enfeksiyonlar, yaralar ve kızarıklıklar üzerinde hızlı etki eden antioksidanlar bakımından zengindir.
Buna ek olarak birkaç çalışma, katukinin sedef hastalığı ve vitiligo gibi yaygın cilt problemlerinin tedavisinde potansiyel bir çare olabileceğini iddia etmektedir.
Bunlara ek olarak kutki bitkinin kökleri önemli bir detoksifiye edici ve karaciğer dostu olarak kabul edilir.
Kilo kaybını destekleyici olabileceği, metabolizmayı hızlandıracağı bitki ile alakalı iddialar arasındadır.
Kutki Zararları Neler?
Güçlü biyoaktif bileşenlerle dolu bu geleneksel acı bitki, doğru oranda kullanıldığında kaydedilmiş bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Bununla birlikte, aşırı dozda alınan kutki; kusma, kızarıklık, iştahsızlık, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı ve kaşıntıya neden olabilir.
Hamilelik ve emzirme dönemindeki etkileri hakkında yeterli güvenilir bilgi olmadığından, hamile kadınların ve emziren kadınların bu bitki kökünü tıbbi gözetim olmadan kullanmaktan kaçınmaları önerilmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu