Kaygan karaağaç ya da diğer adı ile Ulmus rubra en sık biçimde Kuzey Amerika’da yetişen nadir ve kıymeti bir ağaçtır. Bitki tamamen yabani bit türdür. Nesli tehlikede olan türler arasında yer alır.
Bu ağacın çeşitli terapötik etkileri olabileceği düşünülür. Çeşitli sağlık faydaları için kullanılır.
Amerikalı yerlilerin bu ağacın iç kabuk kısmını geçmişte yaraları iyileştirmek, ateş düşürmek, boğaz ağrısını sonlandırmak amacıyla kullandığı bilinir.
Ağacın en sık biçimde kabuk kısmı kullanılır. Özellikle iç kısımlar kıymetlidir. Bu kabuk genellikle kırmızıya dönük bir kahverengine sahiptir. O nedenle kırmızı karaağaç ismi ile de bilinir. Hint karaağacı da bir diğer bilinen ismidir.
Kaygan karaağaç kabuğundaki “kaygan” kelimesinin kaynağı kabukların su ile temasında -chia tohumlarına benzer bir biçimde- ağdalı, yapışkan, müsilajlı bir kıvam kazanmasından gelmektedir.
Bu sünen sıvının yatıştırıcı etkisi olduğu düşünülür. Harici olarak cilde uygulanır.
Faydaları Neler?
Öksürük ve boğaz ağrısı,
İdrar yolu enfeksiyonları, sistit;
Mide şikayetleri, gaz, şişkinlik, mide ekşimesi;
Yanıklar,
Ciltteki hafif iltihaplar,
Sedef,
Reflü,
Kabızlık,
İrritabl bağırsak sendromu için kullanıldığı bilinmektedir.
Kaygan Karaağaç Kabuğu Nasıl Kullanılır?
Kabuklar pratiklik sağlaması açısından genellikle kurutulduktan sonra tam toz haline getirilerek kullanılır. Ancak onları bütün yaprak halde iken de kullanmak elbette mümkündür.
Karaağaç en sık biçimde çay olarak demlenerek ve lapa olarak hazırlanıp vücuda sarılarak kullanılır.
Ayrıca kara ağaç tozu ile hazırlanan çeşitli pastiller, poşet çaylar, merhemler ve tentürler de vardır. Ancak bu tür ürünler, ülkemizde yaygın ve kolay ulaşılabilir değildir.
Kaygan Karaağaç Yan Etkileri Neler?
Bu bitki ile ilgili çok fazla araştırma olmadığı için kaygan karaağacın güvenliği tam olarak belirlenmemiştir.
Olası yan etkiler şöyle sıralanabilir:
- Mide bulantısı
- Cilt tahrişi
- Alerji -genellikle şeftali alerjisi olan kişilerde-
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu