Külür Ekmeği, özellikle Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesine özgü, geleneksel bir ekmek çeşididir. Rize’nin Fındıklı ilçesi ve çevresinde yaygın olarak yapılan bu ekmek, doğal ve sade malzemelerle hazırlanır. Adını, pişirme yönteminden alan külür ekmeği, köy fırınlarında odun ateşinde pişirilerek eşsiz bir aroma ve lezzet kazanır. Muğla, Isparta, İzmir, Trakya’da da yaygındır.

Kulur ekmeği, küllü ekmek olarak da anılır.

En temel özelliği kül suyu ilavesidir.

Katalan Ekmeği Tarifi: Domatesli Ekmek

Külür Ekmeğinin Özellikleri

  1. Tadı ve Aroması
    • Odun ateşinde pişirilmesi sayesinde kendine özgü bir tadı ve kokusu vardır. Hafif duman aroması ve çıtır kabuğu, külür ekmeğini diğer ekmeklerden ayırır. Yapı olarak sert yapıda bir ekmektir.
  2. Yapısı
    • Dışı çıtır, içi ise yumuşak ve gözenekli bir yapıya sahiptir. Uzun süre tazeliğini koruyabilir, doğru koşullarda çok uzun süre saklanabilir.
  3. Doğal Malzemeler
    • Temel malzemeleri un, su, tuz ve maya ve kül suyudur.
    • Geleneksel tariflerde hiçbir katkı maddesi kullanılmaz. Renklendirici kullanılmaz. Yaygın olarak tahıllarla zenginleştirme yapılmaz, yağ kullanılmaz.
    • Bazı yörelerde farklı olarak haşhaş ezmesi kullanılır.
    • Bazı yörelerde ise buğday unu yerine mısır unu kullanılarak ekmek hazırlanır.

Fresella Ekmeği Nedir? Fresella Tarifi

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu 

 

    Kargo hesapla