Kutsal fesleğen; Hint fesleğeni (holy basil) ya da Hintçe ismi ile tulsi Ayurveda tıbbının temel yapı taşı gibidir. Bu aromatik, hoş kokulu bitki belki de dünyadaki en kıymetli şifalı otlardan bit tanesidir.
Latince ismi: Ocimum sanctum
Kutsal fesleğenin; yaprakları, gövdesi, çiçekleri hatta tohumları da gıda tüketimine tamamen uygundur.
Genellikle adaptojenik etkileri için demlenerek kullanılan tulsi, Uzakdoğu yemeklerinde baharat olarak da yer alır. Yemeklerde oldukça belirgin ve baskın bir aromaya sahiptir.
Kutsal Fesleğen Satın AlBitki çayı olarak kullanılacak olan hint fesleğeni tek başına ya da melisa, yeşil çay gibi diğer bitki çayları ile harmanlanarak demlenebilir. 1 tutam tulsi bir büyük fincan çay için fazlasıyla yeterlidir.
Kutsal Fesleğen (Hint Fesleğeni) Faydaları Neler?
Özellikle Hindistan’da -adından da anlaşılacağa üzere- kutsal kabul edilen bir bitkidir. Tıbbi amaçlı kullanımı antik çağlara dek uzanır. Sağlıklı bir beden, zihin ve ruhu teşvik edebilen bir bitki olarak kabul edilir.
Hindistanda tulsiler hindu tapınaklarının çevresini kaplayacak biçimde dikilir. Tulsi kelimesi “eşsiz olan, biricik” anlamına gelmektedir.
Hint fesleğeninin kıymeti batı tıbbında da kabul görmektedir. Batı tıbbında kutsal fesleğen kuvvetli ve kıymetli bir adaptojen bitki olarak değerlendirilir. Bu da bitkinin vücudun stresle başa çıkmasına yardımcı olduğu anlamına gelir. Şeker hastalığı, soğuk algınlığı ve ateş gibi birçok durumu kontrol altına almak konusunda yardımcıdır.
- Stresin olumsuz etkileriyle mücadele etmeye yardımcı olur.
- Kan şekeri seviyelerini dengeler.
- Uzun ve sağlıklı bir ömrü teşvik eder.
Adaptojenik bir bitki olmasının yanı sıra Hint fesleğeni aynı zamanda şu özelliklerin de tamamını bünyesinde barındırmaktadır:
Anti-artritik
Antikoagülan
Anti-diyabetik
Antienflamatuar
Ateş düşürücü
İshal önleyici
Antimikrobiyal
Antibakteriyel
Antiviral
Antifungal
Antioksidan
Antitussif (öksürük giderici)
Karaciğer, beyin ve kalp sağlığını koruyucu.
2017 yılında yapılan bir araştırma; kutsal fesleğenin “modern yaşamın psikolojik, fizyolojik, immünolojik ve metabolik stresleri ile baş etme konusunda yardımcı olabileceğini” de ileri sürmektedir.
Kutsal Fesleğen Nerede Yetişir?
Bitki en yaygın biçimde Hindistan’da ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetiştirilir.
Tulsi; bugün ülkemizde de çeşitli iklim tiplerine kolayca uyum sağlayabilmekte ve üretimi yapılmaktadır.
Hint Fesleğeni Zararları Neler?
Yapılan araştırmalar bitkinin çoğu kişi için tamamen güvenli olduğunu ortaya koymuştur. Çeşitli çalışmalar hiçbir yan etki ya da hafif yan etki bildirmiştir.
Yalnızca çalışmalardan bir tanesinde uzun süreli kullanımda hafif – orta seviyede mide bulantısı dikkat çekici biçimde rapor edilmiştir.
Ancak olası yan etkiler üzerine yapılan çalışmaların çoğu -görece- oldukça kısa süreleri kapsamaktadır. Bu da bitkinin çok uzun süreli etkilerinin tam olarak bilinemeyeceği anlamına gelir.
Bu nedenle olası yan etkilerden sakınmak adına hamile kadınların, emziren annelerin bitkiyi kullanmaması önerilir.
Tulsi Çayı Satın Al
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu