Lavanta tarihi günümüzden 2500 yıl öncesine dek dayanan bi bitkidir.

Lavanta Tarihi

Ana vatanının Orta Doğu, Hindistan ve tabii ki Akdeniz olduğu düşünülen bu kokusu dillere destan bitkinin tahminlerin çok ötesinde farklı türü bulunmakadır.

Lavanta tarihçesi içinde bitkinin Mısırda’da yaygın kullanımı göze çarpar. Yara, yanık iyileştirici lavanta merhemi bu dönemde yaygın kullanılır.

Bugün üretimi neredeyse tüm dünyada yapılan lavanta Avrupa, Avustralya, Yeni Zelanda, Kuzey ve Güney Amerika’da dahi üretilebilmektedir.

Lavanta Tarihi

Nane ailesinden çiçekli bir bitkidir. İsmi “lavare” yani yıkamak kelimesi ile aynı köktendir.

Roma döneminde insanların neredeyse kendilerini lavanta ile “yıkadıkları” bilinmektedir. Banyolarını, yataklarını, kıyafetlerini ve hatta saçlarını lavanta çiçekleri, lavanta suyu ve lavanta yağı ile donattıkları bilinen bir gerçektir.

Mitolojide lavanta Tanrı Zeus’un kızı Artemiz ile bağlaşmıştır ve onu temsil etmektedir. Artemis’in saçlarının mor rengini de lavantalardan aldığına inanılır.

Roma’da lavanta tarihi lavantanın sadece hoş kokusu ile sınırlı değildi. Bu özel bitkiden tıbbi olarak da faydalanılır ve ilaç üretilirdi.

Lavanta Türleri

Dünya üzerinde 450’den fazla lavanta türü olduğu bilinmektedir. Bu türler genellikle 10-12 temel tür altında listelenir.

Bu türlerin bazıları tamamen yabanidir ve doğada insan eli değimeden yetişir. Ülkemizde Ege kıyı bölgelerinde yaygın yetişen karabaş otu ya da diğer ismi ile İspanyol ya da Portekiz lavantası bu türlerin en şifalılarından bir tanesidir.

Karabaş Otu

İngiliz lavantası gibi bazı türler ise zirai olarak üretimi ve ardından hasadı yapılan türlerdir.

Lavanta Kullanım Alanlarısaf lavanta yağı

Lavantanın tıbbi amaçlı kullanımı için genellikle yağı tercih edilmektedir.

Lavanta Yağı

Lavanta yağı; damıtma yöntemi ile elde edilir.

  • Antiseptik, antiinflamatuar özellikte bir aromaterapi yağıdır.
  • Böcek ısırıklarını, güneş yanığını, küçük kesikleri, küçük yanıkları ve sivilceleri yatıştırmak amaçlı kullanıldığı bilinir.
  • Kokusu ile baş ağrısını, migreni hafifletir. Uykuya geçmeyi kolaylaştırır. Bu özelliklerinden faydalanmak için yastığınıza 1-2 damla damlatmak yeterlidir.

Lavanta Yenir mi?

Elbette lavanta nane ailesinden yetilebilir bir bitkidir. Fakat yoğun koku ve aroması sebebi ile nane gibi doğrudan tek başına tüketimi yaygın değildir.

Genellikle lavanta çayı olarak demlenir.

Fakat ilk akla gelen yöntem demlemek olsa da lavantaları mutfaklarımıza taşımanın tek yolu bu değildir.

Lavantalar; salatalara, çorbalara, et ve deniz ürünleri ile hazırlanan yemeklere, tatlılara, peynirlere, unlu mamüllere ve şekerlemelere çiçeksi, hafif tatlı ve zarif bir lezzet katar.

Bu çok çeşitli ve özel lavanta kullanımı özellikle Fransız mutfağında oldukça yaygındır.

Yemeklerde genellikle bitkinin çiçek kısımları kullanılır. Fakat sap kısımları da tüketime uygundur.

Bitkinin yalnızca çiçek ve tomurcuk kısımları lavanta kokusu içerir.

Şimdi Satın Al

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

    Kargo hesapla