Mamaliga ya da diğer adı ile Polenta; mısır unu veya mısır irmiği ile yapılan geleneksel bir yemektir. Mamaliga adıyla Romanya, Moldova, Gürcistan gibi ülkelerde yapılırken, Özellikle İtalya’nın kuzey bölgelerinde polenta adı ile bilinir. Ülkemizde ise “KAÇAMAK” adı ile bilinir. Edirne, Çanakkale ve Denizli‘de yaygındır.  Besleyici ve doyurucu bir yan yemektir.

Mamaliga Tarifi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı mısır unu veya mısır irmiği
  • 4 su bardağı su veya tavuk suyu
  • Tuz (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
  • Parmesan peyniri (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. Büyük bir tencereye su veya tavuk suyunu ekleyin ve kaynatın.
  2. Kaynayan suya yavaşça mısır unu ya da mısır irmiğini ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmamasını sağlayın.
  3. Tuz ekleyin ve polenta pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin.
  4. Polenta kalınlaşmaya başladığında, altını kısın ve düşük ateşte yaklaşık 30 dakika boyunca ara sıra karıştırarak pişirin.
  5. Polentanın kıvamını kontrol edin. İstenilen kıvama gelene kadar daha fazla su ekleyebilirsiniz.
  6. Polenta pişerken tereyağını ekleyin ve erimesini sağlayın. Parmesan peyniri de ekleyebilirsiniz.
  7. Pişmiş polentayı servis tabağına alın ve üzerine isteğe bağlı olarak taze otlar veya baharatlar serpiştirerek servis yapın.

Polenta, genellikle et yemekleri, tavuk veya deniz ürünleri ile birlikte servis edilir. Ayrıca, üzerine çeşitli soslar, sebzeler veya peynirler ekleyerek de lezzetlendirebilirsiniz. Polenta, sıcak servis edildiğinde en lezzetli haliyle tadına varılabilir.

Kladdkaka Tarifi: İsveç Keki Nasıl Yapılır?

Mamaliga Nerenin Yemeği?

Mamaliga, Romanya‘nın geleneksel bir yemeğidir. Aynı zamanda Moldova, Ukrayna ve bazı Balkan ülkelerinde de yaygın olarak tüketilir. Mamaliga, mısır unu, su ve tuz kullanılarak yapılan bir tür mısır lapasıdır.

Genellikle ekmek yerine kullanılır ve çeşitli et, sebze veya peynirle birlikte servis edilir. sıcak olarak tüketilir ve kıvamlı bir yapıya sahiptir. Balkan mutfağının önemli bir parçası olan tarif, geleneksel lezzetiyle bilinir.

Mısır Unu ve Mısır Nişastası Arasındaki Fark Nedir?

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

    Kargo hesapla