Mor patates; kendine özgü koyu mor kabuk rengi ve eti olan bir patates türüdür. Genellikle “mavi” patates olarak da adlandırılırlar, ancak gerçek renkleri morun koyu bir tonudur.

Bu patatesler, antioksidanlar, özellikle onlara mor rengini veren antosiyaninler açısından zengindir. Antosiyaninlerin anti enflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir ve ayrıca belirli kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabilirler.

Mor patates, ayrıca iyi bir C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır.

Fırında, haşlanmış, kavrulmuş olarak veya püre şekillerde hazırlanabilirler.

Tadı Nasıl?

Hafif cevizli bir tada ve kremsi bir dokuya sahiptirler ve renkleri herhangi bir yemeğe benzersiz ve canlı bir dokunuş katabilir.

Genel olarak, mor patatesler herhangi bir öğün için besleyici ve lezzetli sıra dışı bir tercih olacaktır.

Mor patates Nasıl pişirilir

Mor Patates Nasıl Yenir? Nasıl Pişirilir?

Mor patatesleri pişirmenin ve yemenin birçok yolu vardır. İşte birkaç yaygın yöntem:

Fırında Pişirme: Patatesleri orta büyüklükte parçalar halinde kesin, zeytinyağı, tuz ve biberle karıştırın ve 200°C’de fırında yaklaşık 30 dakika, yumuşayana kadar pişirin.

Haşlama: Patatesleri küp küp doğrayın ve tuzlu suda yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika haşlayın. Süzün ve garnitür olarak servis yapın veya patates püresi yapmak için kullanın.

Ezme: Kremsi ve lezzetli bir garnitür oluşturmak için pişmiş mor patatesleri tereyağı, süt ve baharatlarla ezin.

Kızartma: Patatesleri ince ince dilimleyin ve kızgın yağda çıtır çıtır olana kadar kızartın, ardından tuz ekleyin ve atıştırmalık olarak servis edin.

Salata: Pişmiş patatesleri dilimleyin veya küp küp doğrayın ve renkli ve besleyici bir salata yapmak için salata sosu, taze otlar ve diğer sebzelerle karıştırın.

Genel olarak, mor patatesler çok yönlüdür ve çok çeşitli yemeklerde kullanılabilir.

Normal patateslerden biraz daha yoğun bir dokuya ve hafif cevizli bir tada sahiptir oldukları unutulamamalıdır.

Tatlı Patates Nasıl Yenir? Faydaları Neler?

Mor Patates Nasıl Yetiştirilir?

Mor patatesler tam güneşi sevmez ve iyi drene edilmiş toprağı tercih eder. Bahçenizde her gün en az 6-8 saat doğrudan güneş ışığı alan bir yer seçin.

Toprağı en az 20 cm derinliğe kadar gevşetin ve toprak verimliliğini ve drenajını iyileştirmek için kompost veya yaşlı gübre ekleyin.

Tohumluk patatesleri yaklaşık 5 cm büyüklüğünde parçalar halinde kesin.

Tohumluk patatesleri yaklaşık 10 12 cm derinliğinde ve 30 cm aralıklı, filizler yukarı bakacak şekilde ekin. Patatesleri toprak ve suyla iyice örtün.

Patatesleri düzenli olarak sulayın, toprağı nemli tutun, ancak aşırı sulama yapmayın.

Her 4-6 haftada bir dengeli bir gübre ile gübreleyin. Bitkiler büyüdükçe, yumru oluşumunu teşvik etmek için bitkilerin tabanının etrafındaki toprağı yükseltin.

Patateslerin toprak üstündeki yapraklar sarardığında patatesleri hasat edin. Patateslere zarar vermemek için dikkatlice kazın ve kullanmadan önce birkaç gün serin, karanlık bir yerde kurumaya bırakın.

Mor patates yetiştirmek, diğer patates çeşitlerinin yetiştirilmesine benzer. Bununla birlikte, mor patateslerin etinin doğrudan güneş ışığına karşı hassas olabileceğine ve çok uzun süre maruz kaldığında yeşile dönebileceğine dikkat etmek önemlidir.

Bunu önlemek için, yumruları büyüdükçe toprakla örtmeyi ihmal etmeyin.

Mor Patates Hangi İklimde Yetişir? Ne Zaman Ekilir?

Genellikle serin iklimlerde yetiştirilir. İdeal olarak, sıcaklıklar 15-21°C arasında olmalıdır. Ayrıca, patateslerin tam güneş ışığından korunmaları gerektiği için, daha yüksek sıcaklıklar ve güneş ışığı hasara neden olabilir.

Mor patatesler, toprak sıcaklığı yaklaşık 10-15.5°C arasında olduğunda ekilebilir. Bu sıcaklıklar genellikle ilkbahar mevsimi başlangıcında görülür.

Patates Sütü Nasıl Yapılır?

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

    Kargo hesapla