Orman Terapisi 

Dışarıda olmak, doğa ile iç içe olmak, temiz hava solumak ve kuşları dinlemek; doğanın içinde yürüyüşe çıkmak, doğada yeni keşifler… insanın ihtiyaç duyduğu eylemlerdendir. Doğal dünyaya doğru çekim aslında her insanın içinde olandır.

Korona virüs salgını ile beraber kapalı alanlarda geçirdiğimiz zamanın artışı, dışarıda olma arzumu daha da şiddetlendirmiştir.

Dünya çapında yaygınlık kazanmaya başlayan orman terapisi de işte bu dürtülerin tatminini sağlarken; bir yandan da genel sağlığımızı, huzurumuzu ve refahımızı arttırmaya odaklanır.

Orman Terapisi Nedir?Shinrin-Yoku

Shinrin-Yoku Orman Banyosu

Bu terapi yöntemi temelini, shinrin-yoku isimli bir japon pratiğine dayandırır. Shinrin-yoku kelime anlamı orman banyosu anlamına gelir. Ormanda rahatlamak için yapılan uzun, yavaş ve çok sakin yürüyüşler kastedilmektedir.

Bu pratik, 1980’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Orman banyolarının stresi azaltmaya, dikkati artırmaya, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye ve ruh halinde gözle görülür iyileşmelere teşviği keşfedilmiştir.

Orman terapisi, bir rehber eşliğinde yapılır. Açık hava şifa uygulaması olarak düşünülebilir.

Orman terapisinde amaç, etraftaki bitki ve hayvanları tanımak ya da tanılamak değildir. Rehber kişi doğayı tanıtıcı amaç taşımaz.

Bu terapide amaç; yavaşlamak, tüm duyuları en üst seviyede çalıştırmak ve doğanın sunduğu zevklerini keşfetmeyi, yaşamayı öğrenmektir.

Bu terapi boyunca kişiler; anda ve bedende kalırlar. Hayatta olma hissini doyasına hissederler. Dış dünya ile bağlarını kuvvetlendirirler.

Rehber kişi, tüm bunlara teşvik eden ve yol gösteren kişidir.

Orman Terapisi Bedende Nasıl Çalışır?

Stres; kortizol hormonu seviyelerini yükseltici etkidedir. Bu yükseliş de; bedende yüksek tansiyon, kalp hastalığı, baş ağrısı tetikleyicidir.

Yapılan bazı deneyler göstermektedir ki, kapalı alanda yürüyüş yapan kişilere kıyasla ormanda yürüyüş yapan kişilerin stres ve kortizon seviyelerinde anlamlı bir düşüş vardır.

Fitonsit Nedir?

Ağaçlar tarafından salgılanan antimikrobiyal bir maddedir. Bu madde, stres azaltıcı ve bağışıklık sistemi güçlendirici etkiye sahiptir. Ormanda olunduğu sürece, bu maddenin olumlu etkilerinden de en üst düzende fayda sağlanır.

Bizler Neler Yapabiliriz?

Ülkemizde de orman terapileri düzenlenmektedir. Küçük guruplar halinde tertiplenen bu organizasyonlara dahil olunabilir.

Bir orman terapisine dahil olamıyorsanız da, siz de tüm hafta boyunca yalnızca 120 dakikanızı ve yani sadece 2 saatinizi ormanlık alanda geçirerek stres seviyenizi çok aşağılara çekebilir ve genel ruh halinizde iyileşmeleri desteleyebilirsiniz.

Ormanda, doğaya odaklanarak vakit geçirmek; duyuları harekete geçirmek ve o anda ve bedende kalmak kişinin kendine yapabileceği en büyük iyiliklerden biri olarak düşünülebilir.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

    Kargo hesapla