Sülforafan, kelime olarak uzak gelse de hepimizin mutfaklarında, sofralarında yer eden eşsiz bir fitokimyasaldır.

Sülforafan Nelerde Bulunur?

Sülforafan İçeren Besinler

Sülforafan ya da kısaca SFN; brokoli, lahana, karnabahar, kara lahana, turp, Brüksel lahanası, Çin lahanası, şalgam, roka, alabaş, su teresi, hardal otu, yaban turbu gibi turpgiller familyasından gelen  sebzelerde bulunan kükürt açısından da çok zengin bir bileşiktir.

En yoğun biçimde karalahana, hardal otu ve tabi ki brokoli ile brokoli filizlerinde bulunur.

Peki sülforafan neden bu kadar önemli bir bileşendir? Çünkü belirli hastalıklara yakalanma riskimizi düşürebilmektedir. Bu hastalık arasında kanser, depresyon, alzeimer da yer alır!

Hücrelerimizin uğradığı günlük tahribatlara -oksidatif stres, DNA’ya zarar veren toksik kimyasallar, iltihaplanma ve güneş radyasyonu gibi- karşı dahili savunma görevi görür.

Fakat!

Sülforafan deposu özel ve besleyici besinlerden en üst seviyede fayda elde edebilmek için aslında belli başlı pişirme yöntemlerini tercih etmemiz gerekmektedir!

Sebzeler çiğnendiğinde, doğrandığında, ezildiğinde ya da karıştırıldığında, sülforafan aktif hale gelir!

  • Yani sebzeler bütün halde değil parçalanıp doğrandıktan sonra bolca çiğnenerek tüketilmelidir.

Sebzeler çok fazla ısıya maruz kaldığında enzim etkisiz hale gelir ve sülforafan aktif formuna dönüşemez!

  • Yani sebzeler fazla pişirilmemelidir.

Peki sülforafan içeren sebzeler en ideal biçimde nasıl pişirilir?

Bu tür sebzeler için buharda kısa süreli pişirme en ideal olandır.Sülforafan faydaları neler

Sebzeler küçük parçalar halinde doğranmalı ve buhar tenceresinde sadece 3-4 dakika kadar pişirilmelidir. Çok sert yapıda olan sebzeler için bu süre biraz daha arttırılabilir.

Sebzeleri pişirme esnasında karıştırmak ve doğradıktan sonra ocağa almadan önce bir süre bekletmek sülforafanın miktarını arttırıcı etki yapar.

Püf Noktası!

Bazı özel bir araya gelişler de bünyemize alacağımız sülforafanın miktarı üzerinde oldukça etkili olabilir.

Örneğin doğal bir sülforafan deposu olan hardal tohumu, pişmiş brokoli ile bir araya geldiğinde brokoliden alınan sülforafanın miktarını tam 4 katına kadar artabilir!

Brokoli Filizi

En yüksek oranda sülforafanı alabileceğimiz sebzelerin başında brokoli gelir. Fakat filizlendirilmiş brokoli tohumları brokoliden bile 100 kat daha fazla sülforafan elde etmemize olanak verebilir.

Filizlerin iyice çiğnenerek ya da bir blenderdan geçirildikten sonra tüketimi alınacak faydayı kat kat arttırır.

Eğer kendiniz filizlendirme yapıyorsanız 3 günlük brokoli filizlerinin en yüksek verime sahip olanlar olduğunu aklınızda tutmak isteyebilirsiniz!

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

    Kargo hesapla