Tonka fasülyesi; Latince ismi Dipteryx odorata, bezelye familyası Fabaceae’deki çiçekli bir ağaç türüdür.
Tonka Fasülyesi Nerede Yetişir?
Genellikle cumaru ya da kısa adı ile tonka olarak bilinir ve Güney Amerika’ya, özellikle Guyanalar, Venezuela, Brezilya, Kolombiya, Peru ve Bolivya’ya özgüdür.
Ağaç 30 metreye kadar büyüyebilir ve koyu yeşil yaprakları ve küçük beyaz çiçekleri vardır. Ağacın meyvesi, tonka fasülyesi olarak bilinen tek bir tohum içeren uzun, ince bir bakladır.
Tonka oldukça aromatiktir ve genellikle vanilya, badem ve tarçın ile bir miktar karanfil karışımı olarak tanımlanan karmaşık bir tat profiline sahiptir.
Cumaru Nerelerde Kullanılır?
Tatlılar, hamur işleri, çikolatalar ve alkollü içecekler dahil olmak üzere çeşitli yiyecek ve içecek ürünlerinde aroma maddesi olarak kullanılırlar.
Tonka fasulyesinin gıda ürünlerinde kullanımı, bazı ülkelerde, fasulyelerde bulunan ve yüksek dozlarda toksik olabilen doğal bir bileşik olan kumarinin varlığı nedeniyle düzenlenmektedir.
Ancak ölçülü kullanıldığında birçok farklı yemek türüne eşsiz ve lezzetli bir tat katabilir.
Tonka Nasıl Bir Koku?
Vanilya, badem, tarçın ve karanfil gibi baharatlı, tatlı ve zengin bir kokuya sahip bir aroma bileşenidir.
Kokusu genellikle vanilyaya benzetilir, ancak daha karmaşık bir koku profiline sahiptir. Tatlı, odunsu ve baharatlı olarak tanımlanır ve birçok farklı yiyecek ve içecek ürününde kullanılır.
Tonka Fasülyesi Yenir mi?
Yemeklerde baharat olarak kullanılabilir, ancak çiğ olarak veya yüksek miktarlarda tüketilmesi önerilmez.
Bunun nedeni, tanelerin içinde doğal olarak bulunan kumarin adlı bir bileşiktir. Kumarin, büyük miktarlarda alındığında toksik olabileceği bilinmektedir.
Tonka Faydaları Nelerdir?
Doğal olarak antioksidanlar ve anti-enflamatuar bileşikler içerir, bu nedenle bazı sağlık faydalarına sahip olabilir. Bununla birlikte, bu sağlık faydaları konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu