Tortu ya da Milas Tortusu, Yörük mutfağında özgü bir tariftir. Bu geleneksel lezzet, tereyağının ve süt kaymağının fazla üretildiği dönemlerde, besinlerin dayanıklılığını artırmak amacıyla yapılan bir lezzettir. Dartı, Süt Katığı, Tartı olarak da adlandırılır.

Besinlerin saklanma koşullarının yetersiz olduğu dönemlerde, suyun alınarak dayanıklılığının artırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle tereyağının ve kaymağın yağı kavrularak içlerindeki su kurutulmuş ve tortu adı verilen yağlı bir madde elde edilmiştir.

Çitirmek Nedir? Geleneksel Muğla Çıtırmak Tarifi

Milas Tortusu Nasıl Yapılır?

Milas Tortusu’nun yapımı oldukça basittir.

İşte yapım aşamaları:

Malzemeler:

  • 300 gram süt kaymağı
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Yapılış:

  1. Süt kaymağını tava veya tencereye koyun.
  2. Kısık ateşte sürekli karıştırarak ve dibini tutturmadan karıştırın.
  3. Yaklaşık 30 dakika sonra kaymak iyice köpürmeye ve yağından ayrılmaya başlayacaktır.
  4. Tuzunu ekleyip karıştırmaya devam edin.
  5. Rengi karamel rengine dönüşmeye başlayacak. Renk fazla koyulaşmadan ocaktan alın.
  6. Ilıdığında yağı ve tortuyu karıştırarak bir saklama kabına veya donduktan sonra servis yapacağınız tabağa alabilirsiniz.

Nerede Kullanılır?

Milas Tortusu, başta Milas ve Fethiyeomak üzere Muğla’da geleneksel bir lezzet olarak bilinir. Bu tortu, genellikle yörük pazarlarında veya köy pazarlarında satılmaktadır. Tortu, genellikle saklama kabında veya donmuş halde sunulur. Yörük mutfağına özgü bu lezzet, tereyağının ve kaymağının değerlendirilmesi amacıyla üretilmiştir.

Sonuç olarak, Milas Tortusu Yörük mutfağının özgün bir lezzetidir ve tereyağının ve kaymağının kurutularak elde edilen bir yağdır. Geleneksel olarak yapılıp satıldığı bu lezzet, özellikle Muğla bölgesinde tanınmış bir yiyecektir.

Muğla Kebap Çorbası Tarifi: Eşsiz, Geleneksel Lezzet

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

    Kargo hesapla