Tuz sağlıklı mı? Sorusu zaman zaman sizin de aklınızı kurcalıyor mu? Tuz sağlığa zararlı mı? Hiç tuz kullanmazsak ne olur? Günlük ne kadar tuz tüketmeliyiz?
Haydi gelin tuzu daha yakından inceleyelim!
Sofralarımızın olmazsa olmazı tuz yani sodyum klorür konusunda uzmanlar ve hekimler neredeyse ortak bir fikre sahiptir. Sodyum klorür belirli miktarda mutlaka vücuda alınmalıdır. Çünkü vücudumuzda kan basıncı düzenleme ve sıvı dengesini düzenleme görevlerine sahiptir. Dahası kas ve sinir fonksiyonlarımızın doğru ve düzenli biçimde çalışması için de gereklidir.
Ancak tuz alımında önemli nokta, vücuda alınacak miktardır.
Bu ideal miktarın ne olduğu ise uzmanlar arasında anlaşmazlığa sebep olan konudur.
Aşırı sodyum alımı yüksek tansiyon, kronik kalp hastalığı ve kalp krizi ile felç riskinin artması gibi kardiyovasküler problemlerle ilişkilidir.
Tuz Sağlıklı mı?
Fazla Tuz Tüketimi Belirtileri Neler?
Vücutta çok fazla sodyum olması durumu akut vakalarda şiddetli ishal, kusma, ateş, su hormonu kaybı gibi şikayetlerle ortaya çıkar.
Hipernatremi
Vücutta çok fazla sodyum olması durumuna hipernatremi adı verilir ve genellikle yetersiz su tüketimi ile ilişkilidir.
Semptomları şunlardır:
Susuzluk
Sık idrara çıkma
Kilo alma
Şişkinlik
Baş ağrısı
Tat kaybı
Peki tam aksi bir durumda neler olur? Ya gerektiği kadar tuzu vücudumuza sağlayamıyorsak?
Rafine Edilmemiş Kaya TuzuTuz Sağlıklı mı?: Vücudun Tuzsuz Kalmasının Belirtileri Nelerdir?
Hiç tuz kullanmazsak ne olur?
Belirli ilaçların kullanımı; kalp, böbrek veya karaciğer ile ilgili sorunlar, hormonal değişiklikler, kronik alkolizm, uyuşturucu kullanımı, yetersiz beslenme veya çok fazla su tüketimine bağlı olarak vücuda yeterli sodyum girmiyor olabilir. Bu durum nadirdir ve hiponatremi ismini taşır.
Hiponatremi
Hiponatreminin semptomları şunlardır:
Yorgunluk
Mide bulantısı ve kusma
Kas zayıflığı ve kramplar
Huzursuzluk ve sinirlilik hali
Himalaya TuzuTuz Sağlıklı mı?: Günlük Tuz İhtiyacı
Peki ideal oran nedir? Günlük olarak ne kadar tuz tüketmeliyiz?
Günlük olarak alınan oranın 1.500 mg ila 2.300 mg arasında tutulması sağlık kuruluşlarınca tavsiye edilmektedir. Bu oranlar çoğu doktor ve bilim adamının üzerinde anlaşacağı bir aralıktadır.
Bu miktarlar bir ya da bir buçuk çay kaşığı kadar öğütülmüş tuza karşılık gelir.
Böbrek hastaları ve tansiyon hastaları ile kandaki sodyum oranı ile doğrudan alakalı hastalığı olan kişiler için bu miktarlar geçerli değildir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu