Yabani pirinç (wild rice) diğer bir adı ile zizania; uzun, siyah taneleri olan, sert dokulu ve fındıksı tada sahip bir pirinçtir. Bu özellikleri ile beyaz ve kahverengi pirinçten kolayca ayırır.
Kuzey Amerika’nın Büyük Göller bölgesinde bol miktarda yetişir, yarı suda yaşayan bir çim olarak kabul edilir.
Yabani pirinç yüzyıllardır geniş bir coğrafyada ekilip yenmektedir, buna karşın ülkemizde yaygın değildir.
Zizania; birçok yönden geleneksel olarak yetiştirilen pirinci taklit etse de, aslında gerçek bir pirinç değildir. Yenilebilir bir tahıl içeren bir su otudur.
Yabani Pirinç Nasıl Pişirilir?
Yabani pirinci tıpkı beyaz veya kahverengi pirinci hazırladığınız gibi hazırlayabilirsiniz. Ancak daha uzun bir pişirme süresi olduğu da unutulmamalıdır.
Pişen tanelerin boyutu üç katına çıkar, bu nedenle bir fincan kurutulmuş yabani pirinç, en az üç fincan pişmiş ürün verir.
Garnitür olarak veya ızgara tavuk veya somonun yanında sıklıkla servis edilir. Yabani ve beyaz pirinç karışımıyla hazırlanan pirinç pilavı da iyi sonuç veren bir başka popüler tariftir.
Haşlanmış Yabani Pirinç
Haşlama bir klasiktir, bazıları yabani pirinci yemeye hazır hale getirmenin en iyi yolu olarak kabul eder.
Nasıl Yapılır?
6 su bardağı suyu kaynatın. 1 çay kaşığı ince deniz tuzu ve 1 su bardağı yabani pirinci ekleyin. Kaynamayı düşük tutmak için ısıyı düşürmeden önce her şeyi tekrar kaynatın.
Pirinç yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Pirinci bir elek veya ince gözenekli bir kevgir içinde boşaltın. Ilık servis yapın veya soğuması için soğuk suyla durulayın ve başka bir tabakta kullanın.
Zizania Tadı Nasıl?
Çok fazla pişirilmediği sürece yabani pirincin çiğnenmesi hoş, çorbalara ve güveçlere harika bir doku veren bir lezzettir. Dünyevi tadı beyaz ve kahverengi pirinçten daha güçlü olsa da, iç bayıcı değildir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu