Yunan Mitolojik Semboller ve Anlamları
Eski Yunanlılar, inançlarını birçok tanrı ve tanrıçanın ve çeşitli doğaüstü varlıkların algılanan gerçekliğine dayandırarak çoktanrılığa inanıyorlardı. Zeus’un diğer tüm tanrılara liderlik ettiği bir tanrı hiyerarşisi vardı çünkü o, tüm tanrıların kralıydı ve her şeye kadir olarak görülmese de diğerleri üzerinde kontrole sahipti.
Tanrılar, Dünya’daki yaşamın çeşitli yönlerinden sorumluydu; örneğin, Zeus göklerin tanrısıydı ve gök gürültüsü ve şimşek gönderebilirken, Deniz tanrısı Poseidon Dünya’da depremler yaratabilirdi. Birçok eski Yunan sembolü, çeşitli duygular üzerinde oynamak için bir araya gelen efsanelerde ve mitlerde ortaya çıkar. İşte o sembollerden bazıları!
Yunan Mitolojik Semboller ve Anlamları
Alfa ve Omega Sembolü
Yunan alfabesinin ilk ve son harfleri olan alfa ve omega, Vahiy Kitabında Mesih ve Tanrı için de unvan olarak kullanılır. Bu çift, Haç, Chi-rho (Yunanca Mesih’in ilk iki harfi) ve diğer Hıristiyan sembolleriyle birlikte kullanılan bir Hıristiyan sembolüdür . Erken Hıristiyanlık, alfa ve mega sembollerini birleştirdi . Erken Hıristiyan resim ve heykellerinde, özellikle haç kollarında ve bazı mücevherli haçlarda bulunurlar.
Yunan kültüründeki kökenlerine rağmen, bu eski Yunan sembolleri, Batı Hristiyan resim ve heykellerinde Doğu Ortodoks Hristiyan sembollerinden daha sık görülür. İsa’nın başının sol ve sağ tarafında halesiyle birlikte görünürler ve Christogram’ın yerini alırlar. Christogram, Ortodoks resimlerinde ve heykellerinde bulunur. İsa’nın başının her iki yanındaki alfa ve omega sembolleri, Mesih’teki son ve başlangıcın tek bir varlıkta bağlantılı olduğunu gösterir.
Labirent
Yunan mitolojisine göre, efsanevi sanatçı Daedalus Labirent’i yaratmıştır. Knossos’ta özellikle Girit Kralı Minos için yapılmış karmaşık ve şaşırtıcı bir yapıdan oluşuyordu. Daha sonra Theseus’un öldürdüğü canavar Minotaur’un eviydi. Daedalus, Labirenti, Theseus’un kolayca kaçamayacağı şekilde tasarlamıştı.
“Labirent” ve “labirent” terimleri İngilizce dilinde birbirinin yerine kullanılır. Bununla birlikte, akademisyenler ve meraklılar, Yunan Labirentinin tek taraflı sembolizminin kapsamlı tarihi nedeniyle iki terim arasında net bir ayrım önerdiler. Bir labirent, çok sayıda yolu ve yönü olan karmaşık, dallara ayrılan çok yönlü bir bilmecedir. Öte yandan, tek yönlü bir labirentin tam merkezinde yalnızca bir yol vardır. Bu, labirentin merkezden uca bir model izlediği ve gezinmenin bir labirentten daha zor olduğu anlamına gelir.
Herkül Düğümü
Herkül Düğümü ayrıca Aşk Düğümü ve Evlilik Düğümü olarak da bilinir. En yaygın olarak, sonsuz aşkı ve sarsılmaz bağlılığı temsil eden bir evlilik sembolü olarak kullanılır. Herkül Düğümü, Yunan efsanesine göre Tanrı Herkül’ün doğurganlığını temsil eden, iç içe geçmiş iki ipten oluşan bir semboldür.
İlginç bir şekilde, Herkül Düğümü eski Mısır’da iyileştirici bir tılsımdı. Ancak eski Yunanlılar ve Romalılar arasında aşk simgesi ve koruyucu muska olarak bilinmeye başlandı. Aynı zamanda, damadın daha sonra evlilik sırasında çözdüğü bir gelin kemeri gibi davranır. Dahası, “düğümü bağlamak” evlilik ifadesinin kökeni Herkül Düğümü ile bağlantılıdır.
Hekate Çarkı
Hekate, Yunan dininde bir çift meşale veya anahtar tutarken tasvir edilen bir tanrıçadır. Daha sonraki tasvirlerde üçlü formda göründü. Hekate, kavşaklar, portallar, ışık, sihir, büyücülük, hayaletler, büyücülük, büyücülük, otlar ve zehirli bitkilerle ilişkilendirilir.
Hecate’nin tekerlek sembolü, Wiccan geleneklerinde anne, bakire ve kocakarı dahil olmak üzere tanrıçanın üç farklı yönünü temsil eder. Feminist geleneklere göre Hekate çarkı, bilginin ve yaşamın gücünü temsil eder.
Sonsuzluk Yılanı – Ouroboros Sembolü
Ouroboros veya Uroborus, kuyruğunu yiyen bir yılan veya ejderhayı tasvir eden eski bir Yunan sembolüdür. Ouroboros ilk olarak eski Mısır ikonografisinde ortaya çıktı ve daha sonra Gnostisizm, Hermetizm ve simyada bir sembol olduğu Yunan geleneği aracılığıyla Batı geleneğine girdi.
Ortaçağ simya geleneği sayesinde sembol, Rönesans büyüsünün ve modern sembolizmin bir parçası haline geldi ve genellikle tefekkür, ebedi dönüş veya döngüselliği temsil etmek için, öncelikle sürekli olarak kendini yeniden yaratan bir şeye atıfta bulunmak için kullanılır. Ouroboros sembolü ayrıca doğanın hiç bitmeyen yaratma, yok etme, yaşam ve nihayetinde ölüm döngüsünü temsil eder.
Güneş Çarkı
“Güneş çarkı” terimi, bazı Hıristiyanlık öncesi eski Avrupa kültürlerinde gündönümlerini ve ekinoksları kutlamak için kullanılan bir takvim olan “güneş haçı” ndan türetilmiştir. Buna ek olarak, güneş merkezde basit bir daire veya belirgin bir nokta olarak da görünür.
Yüzyıllar boyunca güneş, sihrin ve kutsallığın güçlü bir sembolü olmuştur. Gücünden dolayı bal, şarap yerine bir adak olarak kullanılıyordu çünkü eski Yunanlılar, bu güçlü tanrının sarhoş ve sarhoş olmasına izin vermenin evren için tehlikeli olduğuna inanıyorlardı.
Ayrıca, Mısırlıların, tanrının bir ışık tanrısı olduğunu temsil etmek için tanrılarının başlarına bir güneş diski yerleştirmeleri yaygındı. Böylece güneş, bazı kültürlerde belirleyici bir unsur oldu! Güneşin ateş ve eril enerji ile ilişkilendirildiği inkar edilemez.
Labrys Sembolü: Çift Taraflı Balta
Labrys’in sembolü, ritüellerde yaygın olan çift taraflı bir baltadır. “Labrys”, dudaklar veya Latince labus ile aynı köke sahip bir Minos sözcüğüdür. Labrys, Ana Tanrıça’nın eski Minos temsillerinde bulunur. Labrys , adından da anlaşılacağı gibi labirente bağlanır. Orta çağda, Labrys sembolü kadınları cezbetmek için eski tılsımlarda vardı. Bir kimlik ve dayanışma biçimidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu