Bromelain, bir protein sindirici enzim bileşenidir.
Bu bileşen ananas meyvesinde, meyvenin suyunda, sert orta kısmında ve hatta saplarında doğal biçimde bulunur.
Bu madde üzerine yapılan yeni tarihli çok sayıda araştırma vardır. Potansiyel olarak yanıklar, sinüs tıkanıklığı, osteoartrit, sindirim sorunları ve diğer tıbbi durumların tedavisinde olumlu katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Bromelain hem dahili hem de harici olarak kullanılabilir. Madde vücuda doğrudan meyvenin tüketimi ile sağlanabileceği gibi takviye formdaki enzimler de tercih edilebilir.
Bromelain Ne İşe Yarar?
Bromelain, en yaygın biçimde sindirimi desteklemek için tercih edilir.
Sindirim enzimlerinin yetersizliğine bağlı hazımsızlık ve şişkinlik şikayetleri için kullanılabilir.
Harici kullanımda ise yanıklarda hızlı iyileşmeyi destekler. Ciltte iltihabı, şişmeyi, kas ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.
- Bromelain kullamaya başlamadan önce bir doktora danışmanız önerilir!
Bromelain Faydaları Neler?
Bu enzimin potansiyel sağlık yararları şöyle sıralanabilir:
- Osteoartrit: Anti-inflamatuar ve ağrı azaltıcı (analjezik) özelliklere sahiptir.
Osteoartrit ile ilişkili ağrı, doku şişmesi, eklem şişmesi ve eklem sertliğini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Astım: Astım ve alerjilerin tedavisine yardımcı olabilecek anti-inflamatuar etkilere sahiptir.
- Kronik sinüzit (kronik rinosinüzit): Bromelainin ağızdan alınması şişlik, tıkanıklık gibi sinüzit ve burun alerjileriyle ilişkili semptomları azaltmada etkili olabileceği düşünülmektedir.
- Yanıklar: Bromelain kremi, yanık yaralarından (ikinci ve üçüncü derece yanıklar) hasarlı dokuyu güvenli bir şekilde çıkarmada oldukça etkili olabilmektedir.
Bromelain Zayıflatır mı?
Bromelaindeki enzimlerin vücudun yağları sindirme hızını artırabileceği düşünülmektedir.
Bazı uzmanlar bu bileşenin daha iyi protein sindirimine ve kullanımına yardımcı olacağını ve böylece yağsız vücut kütlesi kazanmaya yardımcı olacağını iddia etmektedir.
Bununla birlikte, bromelainin doğrudan, bir kişinin kilo vermesine yardımcı olabileceğini gösteren çok az sayıda araştırma vardır.
Bromelain Ne Zaman İçilmeli?
Sindirim enzimlerini harekete geçirmek için ananasın ya da ananastan elde edilen diğer bromelain formun aç karnına, yemeğe başladıktan kısa bir süre sonra alınması uzmanlarca önerilmektedir.
Zararları Neler?
Bu bileşen genellikle güvenlidir ancak özellikle yüksek dozlarda alındığında bazı kişilerde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
İshal
Mide bulantısı
Kusma
Daha ağır adet kanaması en yaygın görülen yan etkiler arasında yer alır.
Kimler Kullanamaz?
Ananas alerjisi, polen alerjisi , lateks, kereviz, rezene, havuç ve buğday alerjisi olan kişilerin bromelain kullanmaktan kaçınması gerekmektedir.
Rahim kasları üzerindeki etkisi nedeniyle hamile kadınların da bromelainden kaçınması gerekmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu