Sebze Yetiştirmenin Püf Noktaları

Siz de balkonunuzda, mini hobi bahçenizde, belki pencerenizin önündeki saksılarda kendi sebzenizi ekip, biçmek ve hasat etmek istemez misiniz? Bu soruya evet demekte tereddüt ediyorsanız, daha önce hiç kendi ürettiğiniz mahsulün tadına bakmamışsınız demektir. Bu keyfi mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz.

Soruya cevabınız evet ise haydi gelin bu işin püf noktalarına yakından göz atalım!

Sebze Tohumlarının Doğrudan Toprağa mı Ekilmesi Gerekiyor?

Yoksa tohumlar derinliği en az 15 cm bir kasa, yoğurt kabı ya da saksı içinde fidelenerek daha sonra asıl yerine mi taşınmalılar?

 Sebze Yetiştirmenin Püf Noktaları

Bu soruların cevabı, hangi tohumu hangi mevsimde ekiyor olduğunuza hatta hangi bölgede ekiyor olduğunuza göre değişiklik gösteriyor.

Örneğin, nisan ayı içerisinde salatalık, biber, ıspanak, marul, pazı tohumlarınızı önce küçük bir kap içinde fideleyip, daha sonra asıl yerine taşımanız ideal olandır.

Börülce, fasülye, bamya ya da çiçek tohumlarınızı bu mevsimlerde fidelemeden, doğrudan toprağa ekebilirsiniz.

Sebze Yetiştirmenin Püf Noktaları

 Fidelediğimiz Tohumları Ne Zaman Asıl Yerine Taşımalıyız?

Plastik bir yoğurt kabında, küçük bir saksıda ya da kasalarda fidelediğimiz tohumlarımızı ne zaman toprağa, daimi yerine aktarmalıyız? Aslında bu soruya oldukça basit ve her bitki için geçerli bir yanıt vermek mümkün.

Fideler, 2 gerçek yaprak çıkardığında bahçedeki ya da derin ve geniş saksıdaki asıl yerini almaya hazırdır. Tohumun patlayarak içinden çıktığı minik yapraklar yalancı yapraktır. Bu yapraklardan söz etmiyoruz. Bu yalancı yapraklar dışında, fidenin sahip olduğu ilk 2 gerçek yaprak, onun toprağa aktarılmaya hazır olduğu anlamına gelir.

Sebze Yetiştirmenin Püf Noktaları

Fideleri toprağa aktarırken dikkat etmemiz gereken basit ama hayati birkaç püf noktası vardır!

Fidelerimiz 2 gerçek yaprağa sahip olduğunda toprağa aktarabileceğimizi, fakat ilk tohum yapraklarının yalancı yaprak olduğunu söylemiştik. Bu yalancı yapraklar fideyi asıl yerine aktarırken toprağın altında kalmalıdır. “Gerçek ilk yapraklar” ise toprağın dışında kalacak şekilde dikim yapılmalıdır.

Fide, asıl yerine aktarılırken köklerine zarar vermemeye özel gösterilmeli, nazikçe kökler toprağıyla beraber yeni yerine aktarılmalıdır. Kökler, topraktan temizlenmeye çalışılmamalıdır, topraktan ayrılmamalıdır. Fideler için en ideal ve verimli ekim şekli “çapraz ekim”dir.

Sebze Yetiştirmenin Püf Noktaları Neler?

Çapraz Ekim Nasıl Yapılır?Saksıda Sebze Yetiştirmenin Püf Noktaları çapraz ekim

Tohumlar yandaki görselde gösterildiği şekilde, birbirine eşit mesafede çapraz olarak ekilmelidir.

Bu yöntem ile tohumlar, olgunlaştığında yapraklarının uçları birbirine değecektir, arada boşluk kalmayacaktır. Böylece, aralarda çıkacak yabani otların gelişimi çok azalır.Toprağın buharlaşması yavaşlatılır, toprak daha uzun süre nemli kalır. Daha az sulamaya ihtiyaç duyulur. Ekim için yeriniz kısıtlı ise çapraz ekim ile daha fazla miktarda sebze yetiştirebilirsiniz.

Saksıda, hobi bahçesinde ya da büyük bir tarlada yukarıdaki püf noktalarına dikkat ettiğiniz sürece yüksek verim ile mahsul toplayabilirsiniz. Tohumlar ile toprağı buluşturmak isteyenler için göz ardı edilemeyecek, çok önemli bir konu daha vardır.

Bu konu tohum seçimidir. Ekip biçeceğiniz tohumların, yerel, gdo’suz, genetiği ile oynanmamış olması sizin sağlığınız için de, doğal denge için de hayati önem taşır.

egepazarindan.com adresi üzerinden gdo’suz, yerel, ilaçsız tohumları güvenle temin edebilirsiniz.

Şimdi Satın Al

 

Hangi Ayda Hangi Meyveler ve Sebzeler Tüketilmelidir?

 

Güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan, bilgilendirici makalelerimizden haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

    Kargo hesapla